Лекари на съд за смъртта на 4-годишната Никол

Животът

11-04-2013, 07:01

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Момиченцето почина в адски мъки през 2009 година

Делото срещу тримата медици, обвинени в нехайство и професионална небрежност, довели до смъртта на 4-годишната Никол от Смолян, влиза в пловдивския Апелативен съд. Заседанието започва в 10:00 часа.

Детето издъхна през септември 2009 година в болницата в Смолян.

Съдебните медици установили, че от варицела Никол е получила възпаление на белия дроб, на лимфните възли по шията и бързо развиващ се сепсис. Тя умира на 20 септември в адски мъки. През цялото време детенцето молело баща си и майка си за помощ. Казвало, че много го боли всичко и че не може да говори от болка. Толкова силно е стискало зъбките си, че след смъртта му съдебните медици намират счупено зъбче.

Родителите го водели на няколко пъти в спешен кабинет и при личния лекар, то не получило диганоза или лечение. За смъртта на детето бяха обвинени първоначално четирима лекари – джипито, двама дежурни от спешния център и началникът на отделение в смолянската болница.

След неколкократно връщане на делото от съда на прокуратурата за прецизиране на обвиненията на подсъдимата скамейка през 2010 г. се изправиха докторите Денка Лалова, Виктор Господинов и Мария Ирикева. След дълъг и шумен съдебен процес тримата бяха оправдани напълно от съда в Смолян за смъртта на Никол. Това предизвика обществен скандал в града. След протест на прокуратурата и родителите на момиченцето Апелативният съд в Пловдив поема тежкото дело.