Европари ще покриват 75% от сметката за саниране

Най-доброто от печата

11-04-2013, 07:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Облекчението е заради слабия интерес към програмата за реновиране на панелките

Бедните съседи и отчайващо слабият интерес към програмата за саниране накараха регионалното министерство да увеличи безвъзмездната помощ, която дава на домакинствата, на 75%.

Досега проектът за енергийно обновяване покриваше половината от разходите на собствениците, а те трябваше да осигурят другите 50 на сто.

Почти във всички подадени заявления за участие в програмата обаче има поне по едно-две семейства, които нямат възможност да извадят от джоба си половината пари, и това може да провали програмата, признаха наскоро от МРРБ.

Кредитите с лихви от 4.5 до 6%, които КТБ отпуска, също не са популярни сред хората. Според индикативните бюджети на желаещите да се включат в столицата всяко семейство трябва да извади между 1500 лв. и 12-14 хил. лв.

Идеята социалнослабите семейства да получават допълнителна помощ от държавен фонд също не бе реализирана заради несъгласие от финансите при предишното правителство. Това принуди служебния министър Екатерина Захариева да поиска от Брюксел разрешение за увеличаване процента на безвъзмездната помощ още в този програмен период.

Ресурсът на програмата остава същият - 50 млн. лв. От МРРБ обясниха пред "Сега", че и при по-високото безвъзмездно финансиране с тези пари ще могат да се обновят 180 сгради, колкото бе първоначалната прогноза.

Причината, казват от регионалното ведомство, е, че прогнозните изчисления са правени на базата на по-големи сгради, а тези, които реално кандидатстват сега, са доста по-малки - с 10 до 20 апартамента. Досега са изготвени 27 индикативни бюджета на одобрени сгради. Общо одобрени са 102 заявления за интерес от 173 подадени. Те са от 30 града.

Едва 5 от одобрените за саниране сгради са с над 30-35 самостоятелни обекта, което означава, че целта да се санират големите панелки няма да се изпълни през този период.

При старта на програмата за обновяване на жилищата управляващите твърдяха, че след 2014 г. безвъзмездното финансиране ще падне до около 30%. Сега те сигурно също ще бъдат ревизирани.

КАЗУС

В София първият одобрен блок (6 ет.) получи 220 хил. лв., а сега ще трябва да получи още 25 на сто от финансирането. Този блок обаче бе събрал по-голямата част от собственото си финансиране от наема на антена на мобилен оператор, поставена на покрива.