ВЕИ препродават евтин ток за зелен

Най-доброто от печата

11-04-2013, 07:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ревизори погват диспечерите на мрежата

ВЕИ централи черпят евтин ток от мрежата, а след това го продават скъпо като зелен. Чрез тази далавера те успяват да постигнат 32-часов работен ден в денонощието. За това разтегляне на времето от зелени централи съобщи вчера икономическият и енергиен министър в служебния кабинет Асен Василев. Само на територията на едно от ЕРП-тата има констатирани 50 такива случая, уточни Василев.
Енергийни експерти обясниха пред „Монитор“, че подобно нещо може да се случи по един-единствен начин. И той е, като съответната централа черпи ток от мрежата, след което го прекарва през изходния си електромер и така го отчита като производство. Последното вече се води „зелено“ и се плаща солено от крайния потребител по цени от 130 до 700 лева на мегаватчас.
Според специалистите това е стар номер, който е „игран“ няколко пъти през 2006 г. и 2007 г. Дори си има „кодово“ име, което е
принципът на допълнителния кабел
Според тях тази схема се прилага основно от фотоволтаичните централи. По мнението на специалистите ЕРП-тата вече го знаят и го хващат много лесно. Затова според тях сега такива нарушения се правят само от малки соларни централи.
Енергийният експерти проф. Атанас Тасев коментира, че ако информацията за такава схема, прилагана от ВЕИ централите, се потвърди, това ще предизвика страхотен скандал в държавата. Според него това е много сериозен пробив в системите за контрол, добави той. По изчисления на Тасев на база данните за разполагаемостта в системата работното денонощие на фотоволтаичните централи се оказва дори още по-дълго – 36 часа. И припомни, че по-голямата част от тези централи са вързани към мрежата средно напрежение.
От фотоволтаичната асоциация вчера съобщиха, че са поискали от икономическия министър Асен Василев да обяви нарушителите поименно. И призоваха ЕВН, ЧЕЗ и „Енерго-Про” да дадат данни за констатираните нарушения.
От енергодружествата не коментираха данните, изнесени вчера от министър Асен Василев. От ЕВН само обясниха, че правят постоянни проверки на зелените централи за това дали броят на панелите и мощността им отговарят на тази по договор. От юли до декември 2012 г. те са „хванали“ 10-ина инвеститори, които на своя глава са увеличили броя на панелите. Тези нарушения вече са отстранени, а нови не са констатирани, обясниха от ЕВН. От ЧЕЗ пък казаха, че не са хващали нарушения на зелени централи.
След заседанието на Министерския съвет вчера министър Асен Василев обясни, че данните за разтегленото денонощие от зелени централи са станали ясни след
проверка на НЕК по насрещни плащания
заявени от електроразпределителните дружества. Василев уточни, че към момента е приключил анализът на документацията само в едно енергоразпределително дружество. Очаква се в най-скоро време да бъдат ясни данните и от останалите две.
Пак заради зеления ток по лично настояване на служебния премиер Марин Райков до дни държавни ревизори влизат в Електроенергийния системен оператор. С проверката ще се заемат експерти от инспектората към Министерския съвет и Агенцията за държавна финансова инспекция. Те ще гледат под лупа предимно работата на диспечерското управление, където ще търсят отговори на въпроса защо енергията от т.нар. скъпи централи се въвежда в системата приоритетно преди „евтините” производители. Няма определен краен срок за извършване на проверката, но тя ще бъде извършена максимално бързо, уточни финансовият министър Калин Христов.