Млякото изчезва от сиренето и кашкавала

Най-доброто от печата

11-04-2013, 07:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Магазините пълни с продукти от вредни, имитиращи съставки

Млякото изчезва от сиренето и кашкавала. Продуктите в магазините съдържат вредни, имитиращи съставки, предупредиха фермери.

„Преди 20 години сме произвеждали по 20 тона мляко, а сега едва достигаме 1 тон. Витрините в същото време изобилстват от сирена и кашкавали, но в тях няма никакво мляко", обясниха от Съвета на българските аграрни организации (СБАО).

Експертите са категорични, че страната ни не спазва европейския регламент при търговията с млечни стоки. От бранша настояват предприятията, произвеждащи продукти с палмово масло, да излязат от списъка на мандрите.

Фермерите обясниха, че са принудени да правят сериозни инвестиции за прилагане на евростандарти, а в същото време са подложени на силен натиск от нелоялна конкуренция от страна на произвежданите имитиращи продукти, съдържащи палмови масла.

„На нас ни забраняват да гледаме крави и овце на едно и също място, а в същото време има продукти със смесен състав", уточни Николай Романов от Асоциацията на месопроизводителите в Плевен.

В момента например е разрешено да има 20% сухо мляко в киселото мляко, но в България няма лаборатория, която да изследва готовата продукция и да установи точното количество, казаха още от бранша.

Междувременно стана ясно, че Върховната административна прокуратура се е самосезирала и протестира решението на Административния съд за отмяна на наредбата за млечните продукти, съобщи пред БНР министърът на земеделието Иван Станков.

Това означава, че наредбата ще продължи да действа до произнасяне на петчленен състав на административния съд.