Варна удари Пловдив в битка за Младежка столица на Европа

Мисия Пловдив

11-04-2013, 09:27

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Морската столица ще се бори с други европейски градове

Шест града се класират в шортлистата на Европейски младежки форум за титлата Младежка столица на Европа през 2016 година. Единственият български град, който ще се бори на финала, е Варна, която изпревари градове като Ла Коруня, Гран Канария, Лимасол. В тазгодишната надпревара сред конкурентите на Варна беше и Пловдив. Градът се включи за първи път в битка, в която е необходимо местната власт да пoкаже добри резултати в прилагането на Хартата за участието на младите хора в живота на общините и регионите и да има изградени ефективни взаимоотношения с младите хора и техните организации на местно ниво.

Класираните на финала градове следва да представят концепции, включващи младежки обвързани културни, социални и политически събития и дейности. Инициативите на млaдежката столица следва да генерират добри практики, които да бъдат пример за останалите европейски градове.

Градът-победител ще бъде обявен на 23-ти ноември на церемония, която ще се проведе в Солун, който спечели титлата за младежка столица на Европа за 2014г. 

За инициативата Европейска младежка столица:

Европейска младежка столица е марка, инициирана от Европейски младежки форум и тази година се провежда нейното осмо издание. Освен Ротердам, първата младежка столица на Европа през 2009г., други градове получили титлата са Торино (Италия), Брага (Португалия), Марибор (Словения), Солун (Гърция) и Клуж Напока (Румъния). 

Комисия определя града победител, като в нея участват представители на Конгреса на Местните и регионални власти на Съвета на Европа, Комитета за култура и образование на Европейския парламент, Комитета на регионите на ЕС, Асамблеята на европейските региони, Съвета на Европейските общини и региони, Консултативния съвет по младежта към Съвета на Европа, EurActiv, Университета в Монпелие, UEAPME, Румънския национален младежки съвет, Община Клуж Напока и Европейски младежки форум.