Бившите казарми стават Център за деца с увреждания

Мисия Бургас

11-04-2013, 14:13

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Порутените сгради в Морската ще бъдат ремонтирани за повече от 40 човека

В Морската градина в Бургас може да бъде обособен голям дневен център за деца с увреждания. Те ще бъдат изградени на площ от 932 кв. метра на мястото на настоящите порутени сгради, които преди години се използваха от военните за казарми.

По предложение на кмета на Бургас Димитър Николов на предстоящото заседание на Общинския съвет в Бургас на 24 април ще бъде разгледано обособяването на самостоятелен урегулиран позeмлен имот.

В Дневния център се предвижда да се обгрижват деца и младежи с психически, физически, сензорни увреждания, да се извършват медико-социални дейности, рехабилитация и специализирани програми, възпитателна и корекционна работа. Предвижда се Дневният център да работи целодневно с деца и младежи на възраст от 7 до 29 години.
Ползването на услугата ще даде на родителите и близките шанс да се включат по-активно в обществения живот, да се реализират професионално и да преодолеят социалната изолация, на каквато често са подложени, а така също и да получат необходимата професионална подкрепа и помощ в отглеждането на детето си. Към настоящия момент няма изграден регистър и база данни за броя на децата с увреждания. Само членовете на Сдружение "Равен старт" и техни сподвижници наброяват около 40 деца с различии видове и степен на увреждане, и това далеч не обхваща всички деца в Бургас, които имат нужда от терапии, за да развият потенциала си и се впишат в обществото.