Дани Милев за политиката, данъчните, Евровизия и Азис

Пловдив Лайф

11-04-2013, 16:45

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Звездата в откровено интервю пред Plovdivutre.bg

Намираме известния музикант Дани Милев в Пловдив. Пие следобедно кафе и свежа цитронада. Отделя ни време преди репетиция за премиерата на Камен Донев „Възгледите на един учител за всеобщата просвета”. Често отсяда в хотел "Лайпциг" Пловдив, който повече от десет години посреща гостуващите артисти на Драматичния театър и така подпомага българското изкуство.

За Plovdivutre.bg  Дани Милев даде специално интервю. Държи се свободно, наперено и трудно можеш да му затвориш устата.

Какво правиш в новия спектакъл на Камен Донев?

В самото начало изпълняваме песен на великия Тодор Колев, който е гуру за Камен. После идва ред на италианска песен, която той пее много добре. Радвам се, че съм част от цялата тази история, за мен е голямо удоволствие. Спектакълът има какво да каже и с какво да убеди хората, които го гледат. Докато се смееш изведнъж стават неща, които те карат много да се замислиш. Идеята е не само да има само скечове и да веселим хората, а да оставяме и послание след себе си.

Защо тази година не участваш в Евровизия?

Евровизия е добро място за промотиране и правене на нова песен. Преди време доста се промотираха песните, които отиват на финал на конкурса. Въртяха се всяка вечер, а това е безкрайно добре за налагането и дори песента да не спечели тя става популярна. Изведнъж спря всичко това. Тогава си казах: „Защо да правя песен?”. Самите продуценти си получават приходите от реклами и от СМС-и, ами дайте малко, за да помогнете на тази музика, да има шоубизнес.  Тази година не участвам, защото телевизията си направи нов регламент. Имат пълно право, защото те плащат таксата за финала на Евровизия, която не е малка – около 80 000 евро. За мен изборът на песен за Евровизия тази година е чудесен. Елица и Стунджи стигнаха най-високо в класацията с миналото си участие и евентуално могат да го направят и сега. Истината е, че два месеца преди финала знаех, че ще се класира песен, в която става дума за българи-шампиони или нещо такова.  Има нещо интересно около Евровизия. След участието ми с Мариана Попова,  на следващата година взех едни приятни авторски права. Не от България обаче, а от чужбина. От една чисто служебна ротация на песента получих 8000 лева от различни държави в Европа. А от България взех 700 лева.(смее се)

Работил си с много известни имена в България. Какво те свърза с попфолка?

Имам няколко проекта с попфолк изпълнители. Създадох песента на Азис „Дай ми лед”. Това беше, когато работех в предаването му и ексклузивно му правех всички звукозаписи без пари. Не защото той не искаше да си плаща, а благодарение на моя висок хонорар при него не изпитвах особена нужда да печеля от студиото. Той пък ми помогна да си повиша имиджа. Преди време направих и „Някой ден”. Тази песен беше за Мариана, но му я дадохме. След това „Само за теб”, но беше при условие, че и двете песни нямат нищо общо с попфолка. Обичам да правя балканска музика, затова й винаги съм карал Мариана да пее на български език. Ако тя беше изпяла моите песни на български, щяха да станат по-полулярни, но тя си решава. Харесвам балканското мислене, защото ако ние тръгнем да продаваме на американците американска музика или на англичаните - англиийска, няма да стане нищо. Работя с попфолк изпълнители, когато те ме пожелаят и аз преценя, че ми е ОК.

Защо прие поканата на Анелия да участваш в юбилейния й концерт?

С нея всичко бе наред, защото тя ме покани съвсем честно, а не, за да използва името ми или да стане изпълнител на годината. Да, тя знаеше, че ако направи този голям концерт, който не бе никак евтин, ще има успех. Концертът на Анелия беше много добър. От самото начало до самия финал.

Имаш ли граници, когато създаваш музика?

Не мога да правя всякакви песни, не ме кефи. Опитвам се да оставям някаква следа, спрямо моя вкус и моите граници. Не бих се занимавал с джаз, защото не го познавам добре, а и не е музика, която ме вълнува особено. Обичам народна музика, но не съм сигурен, че бих се занимавал, защото все още не съм открил формула за това как да бъде представена, така че да си намери пазара. Тази музика леко е сложена в един ъгъл, а не трябва. Класическа музика – оперно пеене? Но как, като трябва да спра да се занимавам с това, което правя сега, да уча 4-5 години, да ходя гладен и след това, ако не се реализирам, какво?  Аз съм силно ориентиран бизнесмен.

По този повод – имаш икономическо образование бил си данъчен инспектор. Там не се ли печели по-добре?

Изгониха ме. Като данъчен инспектор не можеш да получаваш доходи освен по трудов договор или да вземаш авторски права,  защото там не могат да ти забранят нищо. Когато започнах да се утвърждавам като музикант, това взе да прави впечатление на по-големите шефове. През 2008 ме извика моят началник. Не ми е казвал : „Тръгвай си”, но трябваше да ми наложат строг контрол и наблюдение. И тогава реших, че напускам. Ако бях решил да остана, трябваше да се откажа от музиката.

Освен в музиката, имаш присъствие и в политиката. Какво следва след общински съветник ? Депутат?

После министър, след това и президент (смее се). Дори като общински съветник не съм партиен член. В листите съм на една партия, защото ме поканиха като популярно лице. По убеждения съм десен. В момента съм кандидат-депутат и водач на листата с София – област на едно гражданско движение. То направи един много интересен експеримент. Идеята е следната : намира се партия, която е готова да се откаже от листите си и да ги предостави на гражданите, за да може хората, без да са партийни членове, да влязат в парламента. Намерихме „Кауза България”, която е пловдивска партия и единствено тя се отказа от листите си. При нас имената се редят спрямо брой получени гласове за човека и аз бях избран на първо място.

Протести, оставка на правителството, избори. Какво ни очаква?

За съжаление ”хората” съвсем се отпуснаха. Държат се като „ощипани госпожици”, все едно нищо не се е случило. Плетат си мрежите и пак ще си вземат това, което искат. Подготвиха се, уговарят и купуват гласове, не казвам кой го прави. Затова нашето движение трудно ще успее. Дори това вкарване на граждани пак е в някаква партийна листа и е леко за замазване на очите на хората. Дай Боже да се получи! Песимист съм и мисля, че не би могло нещо да се промени значително. Това, което със сигурност ще се промени е,че няма да имаме еднолично управление. Мисля, че ще липсва пълно мнозинство след изборите. Донякъде е добре, защото това е смисълът на демокрацията.