ДПС и ГЕРБ вървят към следизборен достлук

Най-доброто от печата

12-04-2013, 07:41

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Партията на Кунева категорично отхвърли участие в подобна тройна коалиция

ДПС не изключи възможността да подкрепи правителство на ГЕРБ след изборите, стига програмата му да съответства на приоритетите на движението. Това се разбра от думите на Лютви Местан по повод двусмисленото заявление на Цветан Цветанов в Брюксел, че на 12 май ще обяви дали ГЕРБ ще си партнира с ДПС и Движение "България на гражданите".

Посланието на бившия вицепремиер бе изтълкувано като възможност за нова тройна коалиция. Вчера в Благоевград Цветанов продължи противоречивите си изказвания. Той първо категорично отрече, че ГЕРБ може да се коалира с ДПС, БСП и "Атака". А после каза, че ако ГЕРБ не може да състави правителство след изборите, ще търси подкрепа от останалите политически сили в името на България.

Преди две седмици Цветанов отговори по същия начин и на въпрос дали партията му би се коалирала с "Атака" след вота, което също бе възприето като протегната за партньорство ръка. При посещението си в Брюксел тия дни обаче заместникът на Борисов рязко промени тона спрямо националистите на Волен Сидеров и подреди "Атака" редом с БСП сред партиите, с които ГЕРБ категорично няма да се коалира.

Лютфи Местан вчера направи уточнението, че му е трудно да разтълкува посланията на Цветанов. Но заподозря, че ГЕРБ ще чака до последно да види дали има самостоятелно мнозинство и дали в парламента няма да влезе някоя удобна патерица за коалиция, преди да потърси диалог с останалите формации.

Местан повтори, че движението е готово да не участва в управлението, ако бъдещото правителство изпълнява тези приоритети, и няма да злоупотребява с положението си на опозиция. Ако обаче не бъде постигнато сближаване на позициите между двете партии, ДПС ще търси "друг тип политическо съгласие". В 41-вото НС по много ключови въпроси имаше негласно партньорство между ГЕРБ и ДПС.

От партията на Кунева вчера категорично изключиха възможността за троен съюз. "Новината в случая е, че ГЕРБ признаха, че отиват към коалиция с ДПС. Готвеха си я тази коалиция в продължение на 4 г. и сега само ще я формализират, с което за пореден път ще подменят вота на избирателите", коментира говорителят на предизборния щаб на ДБГ Прошко Прошков.

Говорителят на щаба на Кунева подчерта, че в бъдещия парламент ДБГ ще бъде гарант да не се стигне до коалиция между ГЕРБ и ДПС и подмяна на вота на избирателите. Преди около месец Меглена Кунева коментира, че "101% няма да правим коалиция с ГЕРБ". В интервю пред "Сега" обаче почти по същото време членът на ръководството на ДБГ Даниел Вълчев не изключи подкрепа за правителство на ГЕРБ.