"Модерна България" не си губи времето с дебати

Новините

12-04-2013, 11:35

Снимка:

Facebook

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Александър Желязков внася иск в Европейския съд в Люксембург

В Стара Загора се състоя поредният дебат без конкретни действия между кандидатите за народни представители от 27 МИР Стара Загора, на него присъстваха представители на ГЕРБ, БСП, ДПС, РЗС, България на гражданите, ЛИДЕР И Синята коалиция. Основна тема на дебата бе увеличението на пенсиите.

Още на 8 април адвокат Александър Желязков, който е водач на листата на "Модерна България" и журналистката от Стара Загора Венелина Попова  от името на Българската асоциация на пенсионерите в България, представлявано от Иван Чапразов, внесоха, колективен иск в Европейския съд в Люксембург срещу държавата.

Това е първият колективен иск към общия съд на Европейската общност. Казусът засяга правото на достоен живот на над 838 000 възрастни хора у нас.

Прагът на бедност за 2012 г., официално признат от държавата, е 238 лв., според Националния статистически институт, а минималната пенсия е 141 лв., също нормативно определена според Кодекса за социалното осигуряване.

Това означава, че България официално признава и обрича на бедност 1/8 от населението си, като му осигурява доход по-нисък от минималния. Т.е. държавата не осигурява дори минималните средства, необходими за оцеляването на възрастните хора, уточни пред медиите Венелина Попова.

Искът срещу държавата е за „тотален геноцид над пенсионерите“. По думите на Попова, проблемът е бил поставян нееднократно пред политиците от три народни събрания, от три правителства, но отговорът, ако е имало такъв, бе: „Имаме доброто желание, но пари няма“.

Адвокат Александър Желязков, който е внесъл иска, акцентира върху факта, че и в нашата Конституция, и в Европейската социална харта е защитено правото на достоен живот на възрастните хора.

„Завеждаме този иск, за да поискаме от ЕС да признае, че българската осигурителна система, която допуска пенсии под прага на бедност, е в противоречие с Европейската харта за правата на човека, Европейската социална харта и със собствената ни Конституция. Искаме откриване на процедура срещу България, която да я задължи да синхронизира законодателството си с това на останалите страни от ЕС“, каза той.

Делото ще бъде заведено от името на Българската асоциация на пенсионерите. Исковата молба е подкрепена със 177 подписа и конкретни данни за лица с техния осигурителен стаж и осигурителни вноски. Искът ще бъде за установяване на незаконност на актовете на държавата и за изравняване на минималните пенсии с официалния праг на бедност.