Крумово отбеляза Деня на авиацията

Мисия Пловдив

12-04-2013, 16:08

Снимка:

militarymuseum.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Демонстрационни полети зарадваха посетителите

Днес честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. Датата съвпада с първия полет на човек в Космоса, осъществен на 12 април 1961 г. от руския космонавт Юрий Гагарин. Тази година се навършват и 34 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

В Музея на авиацията в Крумово обявиха Ден на отворените врати. Официалното честване на празника започна с тържествена церемония, приета от командващият ВВС генерал-майор Константин Попов. След това, в присъствието на много граждани, студенти от специализирания факултет на Техническия университет, висши военни и десетки ветерани бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите летци и екипажи.

В рамките на утвърдената от последните години традиция всички заедно засадиха дръвчета гинко билоба, смятан за символ на космонавтите.

Българската авиация е с над стогодишна традиция, а в областта на космонавтиката България държи своето достойно място, както с двама космонавти, така и с многото научни достижения, част от които и до днес са неотменими компоненти на Международната космическа станция в орбита, изтъкна командващия ВВС генерал-майор Константин Попов.

Който загърбва бъдещите перспективи на България в тези области, все едно гледа отражението си в огледалото много назад, символично отговори генерал Попов на въпрос има ли смисъл от дългосрочни държави инвестиции в този аспект.

Празникът продължи с демострационни полети на леки самолети от националните авиоклубове и безпилотни летателни апарати, предава Радио Пловдив.