Иван Панайотов спрял месото заради документален филм

Бургас Лайф

13-04-2013, 11:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Виж какво готви роденият в Бургас актьор

Преди точно 5 години актьорът Иван Панайотов си пуснал документалния филм "Землянинът". Не могъл да го изгледа докрай, но от този ден не е близвал месо. Лентата показва нагледно откъде идва храната и с цената на какво, пише в. "24 часа".

"Може да звучи прозаично, но животните страдат. Преди ядях месо на закуска, обяд и вечеря, но просто спрях", казва актьорът. Купил си книга с вегетариански рецепти и цял месец всеки ден готвел от различна страница. Така усвоил приготвянето на добър арсенал от безмесни ястия, които обаче рядко прави само за себе си. "Храната сплотява хората. Да седна да готвя и после да ям сам, няма смисъл. Обичам някой да го опита, да каже дали е вкусно. Актьорска му работа", смее се Панайотов.

Затова той се храни основно навън, но когато се събира с приятели и колеги, винаги прави баница или някоя бърза торта. Поставял е и рекорди - за един купон на 8 декември в село до Елена се заредил с 3 баници и 4 бисквитени торти, защото компанията била от около 30 човека. Едната торта свършила още във влака. "Много вкусна става, миналата година я научих. Смесват се 1 кофичка сметана, 1 кисело мляко, 1 бурканче домашно сладко и 1 настърган млечен шоколад. В правоъгълна тавичка се слага пласт от сместа и после се редят бисквитите. Редуват се така и накрая се завършва със смес. Отгоре наръсваме с още един настърган шоколад, покриваме с фолио и в хладилника за 3-4 ч. А може и да се замрази", обяснява Панайотов.

Той се учил да готви от майка си. Като малък често похапвал сурово тесто или кайма, докато тя готвела. В този период направил първите си курабийки. Майка му била детска учителка и като се приберяла уморена от работа на обяд, лягала да поспи. Панайотов решил да я изненада. "Прибрах всичко по шкафовете, за да изглежда изчистено, пооправих и започнах да меся тесто за курабии", спомня си той. Получили се добре. Когато майка му се събудила, той я посрещнал щастлив: "Майко, виж, изчистил съм, изпекъл съм курабии." А като се огледах, видях, че целият съм в тесто, цялата кухня в брашно", смее се актьорът.

И до днес майка му асистира дистанционно по телефона, щом се наложи, и винаги го посреща в Бургас с любимата му картофена яхния. Когато се прибира вкъщи, актьорът често ходи до селото си Твърдица. Там двамата с баба му се въоръжават с ръкавици и ботуши и отиват да берат лапад и коприва "в индустриални количества. Много обичам зеленини. После ги попарваме, замразяваме и готово", казва той.

Като цяло Панайотов не експериментира много с рецептите. Позволява си да прекалява само с подправките. Затова харесва индийската кухня. Откакто продуцентите на "Столичаните" прецениха, че героят му има нужда от допълнително образование в чужбина и го изпратиха в Австрия, има повече свободно време и не спазва строг хранителен режим. За сметка на това не пие кафе, а по около 6 л вода на ден. Никога не е спазвал диети, дори в пубертета, когато бил доста закръглен. "Като малък имах астма. Оздравях в пубертета и започнах да се храня много. По един хляб на ядене съм изяждал", смее се Панайотов.

Веднъж в училище му казали "бъчва". Обидил се, но въобще не разбирал защо го наричат така. "Аз не се виждах като бъчва. Заставах пред огледалото и като погледнех надолу, си виждах само краката. Ръцете ми бяха като ужилени от пчели. И си викам: какво ми е дебелото", смее се актьорът. После се издължил на височина и всичко си дошло на мястото.

И до днес се храни обилно, но и хаби много енергия на сцената, докато играе дипломните представления с класа си в НАТФИЗ. В момента е 4-и курс и тази година завършва. Така че за последен път ще постави с колегите си "Лунните деца" на Майкъл Уелър на 24 април и на 21 май от 19,00 ч на Голяма сцена в НАТФИЗ, "Провинциални анекдоти" от Александър Вампилов - на 26 април, 8 и 20 май от 19, 30 ч на сцена 47, и "Кавказкият тебеширен кръг" от Бертолд Брехт - на 30 април, 11, 18 и 22 май от 19,00 ч на Голяма сцена.

РЕЦЕПТАТА НА АКТЬОРА 

Грахова супа с кротони

Продукти:

2 стръка пресен лук, зехтин, 300 г грах (1 пакет), 1 кубче зеленчуков бульон, 1 малка кутия течна готварска сметана, сол, черен пипер, на вкус, 2 с.л. царевично брашно, пресен босилек

Начин на приготвяне:

Задушаваме лука в сгорещения зехтин.

Заливаме го с разтворения във вода бульон, сипваме граха и подправяме със сол и черен пипер на вкус.

Оставяме да ври около 15 мин. С интензивно бъркане прибавяме сметаната и разтвореното в малко студена вода царевично брашно. Ври още 2 мин. След това добавяме ситно нарязания пресен босилек.

Сваляме от огъня. Сервираме с листенце босилек и поръсваме с малко нарязан пресен лук (от бялата му част) и кротони.