Софиянци, готови за разходка?

Мисия София

13-04-2013, 11:01

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Парк Врана отваря врати през май

Преди Освобождението на България Врана е чифлик на Осман паша. През 1911 г. княз Фердинанд откупува Врана от д-р Никола Странски. Князът е любител орнитолог и нарича чифлика на първата кацнала на покрива птица - врана. Там са събрани 821 дървесни, храстови и тревисти видове, а в цяла София те са 760. В царската градина се издигат трите вековни дъба, посадени лично от Фердинанд, и дървесни видове от цял свят.

Парк Врана ще отвори врати до края на май, а посетителите ще влизат на групи и ще бъдат развеждани от екскурзовод. На първо време се отваря за посещения само част от градината, за да не се стресират нейните обитатели - язовци, сърнички, лисици, диви котки и ястреби

Заради над 800-те вида растения, сред които има и десетки ценни представители, които трябва да бъдат опазени, туристите няма да могат да се разхождат сами. Таксата за вход ще е 5 лв. за възрастни и 2 лв. за дете. За пенсионери и за хлапета под седем години обиколката ще е безплатна.

Посещенията през седмицата ще бъдат за организирани групи туристи, ученици и студенти, а за индивидуални посещения от граждани паркът ще е отворен събота и неделя.

Освен това уникалната царска градина няма да бъде отворена денонощно, а ще има работно време от 9 до 18 ч.

До откриването работници ще премахнат изсъхналата растителност и ще се изгради поливна система, ще се ремонтират езерото с лилиите, мостчетата и осветлението. Ще бъдат монтирани и информационни табели, 150 пейки и 100 кошчета за боклук за удобство на посетителите.

До парка на първо време ще се стига само с градски транспорт, но кметството обмисля вариант и за изграждането на малък паркинг. Туристически агенции вече водят преговори да включат в туровете си "Врана".

През тази година се очаква да отвори врати и дворецът Врана, който ще се превърне в музей на царското семейство.