От днес EVN ограничава с 40 на сто екоцентралите

Новините

13-04-2013, 11:22

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Ще ползваме по-малко слънчев ток

В изпълнение на получено оперативно разпореждане от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), EVN България Електроразпределение ще разпореди на всички фотоволтаични и вятърни електрически централи в Югоизточна България, с присъединена мощност над 30 kW, да ограничат мощността си с 40% за времето от 11:00 до 17:00 часа утре, съобщиха от централата на електроразпределителото дружество.
 
Ограничението цели поддържане на баланс между производство и потребление на електроенергия в страната.
 
При установяване на неизпълнение на оперативното разпореждане от даден обект EVN България Електроразпределение ще пристъпи към преустановяване на достъпа на този обект до електроразпределителната мрежа за времето на ограничението, уточняват от дружеството и напомнят, че същият принцип вече е бил приложен на 6 април. При анализа на производството и товаровите профили на всичките 624 ВЕИ- централи тогава за 10 от тях е било констатирано неспазване на ограничението, поради което те са били изключени дистанционно.
 
Неспазване на разпореждането за ограничение е било констатирано и за други 225 централи, които все още не са осигурили система за мониторинг на производството.
 
За всички тези действия EVN България е информирало както ЕСО, така и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Националната електрическа компания, се казва още в съобщението.