Левски взе 3 точки от Локо (Сф), Пастата омаза, каквото можа

Спорт

13-04-2013, 17:20

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Реферът Стефан Спасов вдигна три червени картона и съсипа столичното дерби. "Сините" биха с 2:1 в дебюта на новия треньор Николай Митов

Левски взе 3 точки от Локомотив (Сф) в столичното дерби на 22-ия кръг при дебюта на новия му треньор Николай Митов. Главният герой в мача обаче беше съдията Стефан Спасов. Пастата омаза през 90-те минути всичко, каквото можа. Може би единственото му правилно решение беше дузпата, която свирна в 17-ата минута за спъване на Базил де Карвальо. Бразилецът сам реализира в 18-ата за 1:0. Останалите два гола реализираха Крум Бибишков в 59-ата за 1:1 и Жоао Силва в 77-ата за 2:1. В 23-ата минута Стефан Спасов изгони с втори жълт картон Евертон Джилио Том и остави Локото с човек по-малко. Въпреки численото предимство, Левски не успя да вкара още голове, а точно обратното. Допусна влезлия на почивката Бибишков да изравни. После Пастата вдигна скандален директен червен картон на Рене Михелич, а малко след това прати без време под душовете и Александър Бранеков. И този червен картон беше доста пресилен. Така поне за 24 часа Левски е лидер във временното класиране с 49 точки. Локото пък си остава с 20 и продължава да е заплашен сериозно от изпадане.

 

Гостите бяха без треньора си Емил Велев-Кокала, който беше наказан да не води отбора си заради червения картон в Своге при победата с 1:0 срещу Славия в междинния кръг. Легендата на "сините" гледа сам от трибуните играта на "червено-черните". На пейката пък беше помощникът му Любомир Симов. За Левски това беше първи мач след освобождаването на Илиан Илиев. На негово място беше назначен помощникът му Николай Митов. Стадион "Георги Аспарухов" беше почти празен. Липсата на интерес от страна на "сините" фенове е обяснима предвид слабите мачове. Все пак, домакините бяха подкрепяни от малобройна агитка, която не спираше да ги подкрепя от първата минута на мача.


Левски опита да наложи домакински натиск от първата минута, но Локомотив успя да удържи положението. И не само това, ами в 5-ата минута гостите създадоха много чисто положение за гол. Даниел Пеев в центъра подаде отличен пас към Светослав Петров и го изведе сам срещу вратаря на домакините Пламен Илиев. Футболистът на Локо се вряза в полето на гостите и вместо да опъне мрежата на "сините" с мощен шут, реши да подаде на Бранимир Костадинов. Там обаче перфектно се намеси Дъстли Мюлдер, който в последния момент изби топката от крака на таланта на Локото.

В 7-ата минута пък лошо върната топка към Божидар Митрев можеше да струва много скъпо на Локомотив. Базил де Карвальо усети грешката, опита да достигне топката, успя да го направи преди вратаря на гостите, но уштът му се отби от тялото на Митрев и мина високо над вратата.

 

В 16-ата минута Базил де Карвальо опита да изненада Божидар Митрев с хубав плътен шут от дъгата на наказателното поле. Нападателят на "сините" получи отличен пас и необезпокояван си нагласи топката, шутира към близкия ъгъл, но Божидар Митрев се намеси отлично и изби, а след това защитник на домакините изчисти топката и предотврати опасността. Само минута по-късно Базил де Карвальо нахлу в наказателното поле на гостите и беше фаулиран с шпагат от Дюлгеров. Съдията Стефан Спасов веднага отсъди дузпа, която "синият" нападател сам реализира за 1:0. Това беше и 17-ото попадение на бразилеца от началото на шампионата. Той е и абсолютен лидер при топреализаторите в първенството.

След гола Левски заигра със самочувствие и се настани в полето на Локомотив. Така в 20-ата минута "синият" талант Пламен Тонев Илиев можеше да ознаменува дебюта си като титуляр при мъжете с гол. 18-годишният футболист обаче се размина с топката след отличен пас на Гари Родригес отляво. Холандецът мушна топката под плонжа на вратаря Митев, но Илиев не успя да засече и топката беше избита от защитник на гостите.

В 23-ата минута Локомотив (София) остана с човек по-малко на терена заради втори жълт и съответно червен картон на Евертон Джилио Том. Футболистът на гостите направи фаул, но по-скоро не беше за второ официално предупреждение и изгонването му беше пресилено. Гостите бурно оспорваха решението на Стефан Спасов, но в крайна сметка останаха с човек по-малко.

 

От този момент играта на Локомотив (Сф) тотално се обърко. Гостите все по-рядко започнаха да минават центъра, а Левски наложи сериозен натиск. Футболистите на Николай Митов се отърсиха психически и заиграха по-освободено. Дори си позволиха шутове от далечна дистанция, каквито отдавна не се бяха виждали на "Герена". Първо Ромейн Ели от окол 35 метра опита да изненада Митрев, но не намери очертанията на вратата. След това Йовов получи пас от Гари Родригес и от около 25 метра изстреля бомба към вратата на гостите, но топката профуча на сантиметри над напречната греда.

В 34-ата минута Николай Митев беше принуден да извади голмайстора Базил де Карвальо заради контузия. Нападателят получи травмата 3 минути по-рано. Докторите опитаха да го вдигнат на крака, но неуспешно и така в 34-ата минута на терена се появи Жоао Силва.

 

От началото на второто полувреме играта на Левски позагуби от остротата си, въпреки че Локомотив беше с човек по-малко. "Сините" търсеха второ попадение, но така и не успяха да създадат опасно положение пред вратата на гостите. Футболистите на Локомотив, въпреки че са с човек по-малко, се държаха достойно на терена. За да дойде 59-ата миунта, когато влезлият в началото на второто полувреме Крум Бимишков беше изпуснат от защитата на Левски и опита да скъса мрежата на "сините" за 1:1. Нападателят на гостите беше изведен отлично от Димитър Илиев.

В 65-ата минута Стефан Спасов възстанови численото равенство на играчите на терена. Реферът вдигна скандален червен картон на Рене Михелич за ситуация, която не беше дори за жълт. Футболистът на Левски скочи за една топка заедно с Димитър Илиев. Играчът на Локото остана отдолу и се удари в рамото на Михелич. Съдията обаче явно видя умишлена игра с лакет в лицето на Илиев и вдигна директен червен картон на левскаря. В 73-ата минута реферът Стефан Спасов се прочу окончателно. Вдигна директен червен картон и на Александър Бранеков заради груб фаул срещу Вутов. Нарушението на защитника на Локо беше неспотсменско, но беше по-скоро за жълт картон.

 

В 77-ата минута резервата Жоао Силва, който влезе на мястото на контузилия се Де Карвальо, се разписа за 2:1. Той получи идеален пас на границата на наказателното поле фронтално срещу Митрев и изпрати истинска бомба, с която опъна мрежата на вратата на Локо. От средата на второто полувреме мачът стана доста напрегнат и атаките към вратата на гостите се редуват една след друга. Контрите на Локомотив също са опасни, но защитниците и на двата отбора се справят.