ЕС затяга обръча около офшорките

Най-доброто от печата

14-04-2013, 07:18

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Над един трилион евро губи съюзът ежегодно от данъчни измами и пране на пари през офшорки

Най-големите страни в ЕС напреднаха в опита си да си върнат част от общо над един трилион евро, които съюзът ежегодно губи от данъчни измами и пране на пари, основно през офшорки, съобщи АФП.

След като в петък финансовите министри от еврозоната обсъждаха в Дъблин кредитите за Кипър, Португалия и Ирландия, в събота се спряха на въпроса за автоматичния обмен на банкови данни в ЕС. Еврокомисарят по данъчните въпроси Алгирдас Шемета обяви, че “до седмици” очаква пробив по темата.

Първо трябва консенсус по правната обосновка за облагането на влогове, който не може да бъде постигнат от 2008 г., подчерта Шемета. Той поиска и мандат за ЕК за преговори с Швейцария и други страни за размяна на информация за банкови сметки.

След края на неформалната среща на еврогрупата в Дъблин германският финансов министър Волфганг Шойбле подчерта, че “всички членки трябва да участват в автоматичната размяна на информация”.

Неговата позиция подкрепиха колегите му от Великобритания, Франция, Италия, Полша и Испания. Те заявиха, че гражданите им искат “почтеност”, когато се касае за данъци.
От 2008 г. Люксембург и Австрия блокират законодателните промени в тази насока. Миналата седмица Люксембург обяви готовност да свали някои юридически прегради през 2015 г. Австрийската финансова министърка Мария Фектер обаче настоя, че за Виена банковата тайна е на първо място. Австрия и сега дава информация за удържаните данъци на чужденци, макар и анонимно.

Фектер посочи, че искането за автоматична размяна на информация е просто опит за “слухтене” от европартньорите. И скастри Великобритания за офшорните зони, предимно на нейни територии.

Британският финансов Дейвид Озбърн контрира, че британските островите обменят повече информация с Лондон, отколкото Виена. Само Вирджинските и Каймановите острови нямали подобни спогодби с Лондон.

Въпросът за офшорките бе обсъден вчера от британския премиер Дейвид Камерън и германската канцлерка Ангела Меркел. Двамата размениха идеи и как страните от Г-8 да оглавят световната борба срещу данъчните измами.

Камерън бе на двудневна визита при Меркел, на която бе поканен със семейството си - съпругата Саманта и децата Нанси (9 г.), Артур (7 г.) и Флоранс (2 г.). Срещата им в двореца Мезеберг остана забулена в тайна - журналисти не бяха допуснати, нямаше и изявления.