Обама търси подкрепа в социалните мрежи за оръжията

Свят

14-04-2013, 08:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Белият дом призова за подкрепа върху контрола върху огнестрелните оръжия

Администрацията на САЩ призова американците да подкрепят в социалните мрежи, включително и в найпопулярните Facebook и Twitter, затягането на контрола върху огнестрелните оръжия. Искането срещна съпротива от страна на републиканците при обсъждането на законопроектите с мерки по този въпрос.

Съобщение на сайта на Белия дом призовава да бъде подкрепен призивът "Аз поддържам разумните мерки за намаляване на насилието с използване на огнестрелно оръжие. Дойде време да се действа".

За да осигури подкрепа на инициативата си, президентът Барак Обама в петък предприе нестандартна стъпка – той отстъпи мястото си в традиционното седмично обръщение към нацията на Франсин Уилър, чието дете е сред жертвите на касапницата в Нютаун, Кънектикът, при която бяха убити 20 първолаци и шестима преподаватели.

"Помогнете ни да направим така, че нашата трагедия да не стане и ваша", през сълзи се обърна към американците Уилър. "Заради детето, което никога няма да се върне от училище. Длъжни сме да убедим Сената да действа единно и да осъществи разумни промени в контрола върху огнестрелните оръжия. Можете да се обърнете към сенатора от вашия щат или да влезете в сайта на Белия дом, за да подкрепите президента и да не стоите на страна".

На 11 април Сенатът гласува за започването на дебати по законопроекта за затягане на контрола за продажба на огнестрелно оръжие, включително и за проверяване на биографиите на потенциалните купувачи. Очаква се републиканците, които са против ограниченията, да внесат десетки или стотици поправки към текста, с което дебатите могат да се разтеглят във времето със седмици.