Митко Щерев спечели ново дело срещу фалшивата "Диана Експрес"

БГ Музика

14-04-2013, 10:20

Снимка:

БГ естрада

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Предстоят съдебни битки и с останалите членове на групата

Композиторът Митко Щерев осъди първия музикант от фалшивата формация, която се опита да му открадне името на групата "Диана Експрес".

Плевенският окръжен съд призна за виновен в кражба на интелектуална собственост пианиста Валери Конов. Конов е задължен да заплати сумата от 2 500 лв. плюс разноските по делото за нанесени морални щети на Митко Щерев.

Авторът на "Осъдени души" и "Адаптация" доказа със свидетели, че Конов, Максим Горанов, Николай Кърджилов, Цветан Банов и Николай Райков са изпълнявали в периода 2010 – 2013 г. осем от най-големите му хитове написани за "Диана Експрес". Става въпрос за "Блус за двама", "Наследство", "Есен", "Утре", "Молитва за дъжд", "Северина" и др. Въпросните песни са изпълнявани на площадите в Плевен, Долни Дъбник и Свищов, на концерти в Пловдив и Варна, Канада и САЩ.

Интересен факт е, че горепосочените музиканти нямат нищо общо с "Блус за двама" и "Наследство" - най-големите хитове на групата.

На 13 май т.г. в Софийския окръжен съд за кражба на интелектиулна собственост трябва да се явят Максим Горанов и Цветан Банов, а на 30 май певеца на ментето "Диана Експрес" – Николай Райков, но в Окръжния съд на Бургас.

"Има голяма вероятност това да се случва за първи път в българския шоубизнес. Нашият закон за авторско право е перфектен. Доколкото ми е известно през 2011 г. в последното изменение на същия и по специално в член „96а” се обърна особено внимание на защитата на авторите, когато се използват неправомерно, или по-точно крадат техни произведения. Въпросните четирима музиканти бяха предупредени от мен още през 2010 г. с официални писма и нотариални покани, в които им забраних да използват мои песни. Те получиха и забрана от авторите на текстовете на горепосочените хитове, депозирана в "Музикаутор", коментира Митко Щерев.