Баба Занка от Трън държи пушката и на 76

Общество

14-04-2013, 11:23

Снимка:

TV7

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тя е най-възрастния ловец у нас, повалила сойка на 13 години

76-годишната баба Занка Боянова от Трън е най-старата жена ловджийка в България. Нейната история бе разказана в ефира на TV7.

Вместо с кукли и играчки, в детството й любимият й предмет бил пушката на баща й. Твърди, че никога не е страдала от липсата на играчки.

Била много послушна – всеки ден изминавала по 10 км пеша, за да ходи на училище в съседното село, а после подготвяла уроците си за следващия ден, докато помагала в отглеждането на овцете.

Фамилията имала над 150 глави добитък и всички се трудели неуморно в обора. Никога не нарушавала заповедите на баща си. Освен една – да не пипа пушката.

За първи път грабнала оръжието на 13 години, естествено, когато баща й не бил в дома им. Хукнала към гората и отстреляла сойка, но после в къщи яла бой заради своеволието си. Но не се отказала от своята страст.

Три години по-късно убила голям вълк, който тормозел местните стопани. Освен постижението, Занка увеличила и семейните приходи, тъй като й дали парична награда. Тя била изплатена на баща й, тъй като нямала 18 години.

Въпреки точния мерник, трудно получила ловен билет. Издействала го, благодарение на твърдия си характер. В дружинката обаче никога не съжалили за това. Дори твърдят, че тя е единствената, която е успяла в един ден да отстреля два глигана.
Единствената й грешна "стрелба" била при избора на партньор. Оженила се за човек, който я биел и тормозел. Но пък е щастлива с дъщерята от него и двете внучета, които има от нея.