Панагюрското злато отново у дома

Животът

14-04-2013, 11:32

Снимка:

panagyurishte.org

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Съкровището може да се види срещу вход от 6 лева

До 16 май 2013 година оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще бъде експониран в зала трезор в Исторически музей – Панагюрище. За втора поредна година, в продължение на един месец, жителите на община Панагюрище и гостите на града ще могат да се насладят на изящната изработка на деветте съда на  древните майстори златари.

Вече са определени и входните билети за ценителите на уникалното съкровище. Редовите посетители ще плащат по 6 лева, а учениците, пенсионерите и студентите ще плащат по 3 лева, за да се насладят на ритоните и фиалата.

При миналогодишното експониране на оригинала на Панагюрското златно съкровище хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на богатата орнаментика на тракийския сервиз. Заедно с това те имаха и възможността да се запознаят с културно-историческото наследство на панагюрския край и съвременната визия на града като модерна и атрактивна туристическа дестинация, съобщиха от музея.

По Споразумение за съвместна дейност и сътрудничество в областта на опазване и развитие на културното наследство между Министерство на културата, Национален исторически музей и Исторически музей – Панагюрище е предвидено ежегодно експониране на оригинала на Панагюриското златно съкровище в залата трезор  на Исторически музей – Панагюрище за период не по-малък от един месец.

Панагюрското златно съкровище датира от края на ІV-ти – началото на ІІІ век пр.н.е. Открито е на 8 декември 1949 година на два километра южно от Панагюрище, в местността Мерул, от тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови. Състои се от девет съда. Изработено е от чисто злато и тежи 6,164 кг. Най-големият съд е амфора-ритон. Останалите са: три ритона с форма на животински глави, един като протоме (предна част на тяло) на козел, три женски глави и една фиала. От надпис върху фиалата е установено, че безценният сервиз е изработен в град Лампасакос, който се намирал на Дарданелите на брега на Мала Азия.