Поискаха оставката на СОС заради "Топлофикация"

Мисия София

14-04-2013, 13:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Познати лица поведоха протеста пред общината днес

Недоволни от "Топлофикация" граждани поискаха оставката на Столичен общински съвет днес на протест пред сградата на общината.

Сред тях бяха познатите лица от протестите тази зима - Янко Петров, Ангел Славчев и Дончо Дудев.

Инициативният комитет на протестиращите е подготвил формуляри на оставките с основните мотиви, като за членовете на СОС остава само да ги разпишат.

Според Янко Петров техните задкулисни игри продължават въпреки уверенията, че ще се съобразят с интересите на гражданите, за които вратите на заседанията остават затворени, съобщи БГНЕС. Трябва отново да се запали искрата на недоволството или по-скоро да се поддържа, смята той. Лошото управление на "Топлофикация" не значи, че тя трябва да бъде раздържавена, просто трябва да дойдат нови хора, които да си свършат работата, добави Петров.

"СОС се затрудниха да решат проблемите с "Топлофикация". Не искаме да ги затрудняваме и с писането на оставки, и затова ги написахме вместо тях. Ако искаме нещо да се случи в България, трябва ние – гражданите – сами да си го направим!", каза Йоанна Иванова от инициативния комитет.

Мотивите в написаните оставки са бездействието към финансовото бреме, наложено от "Топлофикация", нерешеният проблем с платеното паркиране на живущите в центъра на столицата, скандалите около няколко общински дружества.

Пред протестиращите се изправи общинският съветник Борис Цветков, който информира протестиращите за мерките срещу част от предизвикващите недоволство дружества и въпреки коректните отношения и смислен диалог той получи на ръка листа за оставката си.

Протестиращите виждат решение на проблемите с "Топлофикация" в сключването на индивидуални договори на гражданите с "Топлофикация", ежемесечно отчитане с индивидуален уред и премахване на "прогнозното количество".

Решенията, предложени по останалите въпроси, предизвикали общественото недоволство, са разтрогване на концесията за доставка на вода в София, като Столична община да поеме функциите на концесионера чрез свое дружество; незабавен одит на общинските дружества "Център за градска мобилност", "Екоравновесие" и "Софийски имоти"; административно обоснована такса за паркирането на автомобили на живущите в зони с платено паркиране.