София, 21 век

Без цензура

15-04-2013, 08:00

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Теодор Михайлов

Всичко от Автора

Каква е столицата ни?

Какво е София ли? Сив, мрачен град, населен с навъсени, кисели, тъмни и брадясали хора. Град, в който ако шофираш по правилата си "ебаси капута". Град, в който е много вероятно главният архитект да е завършил Минно-геоложкия и върхът на дизайна за него е саксия на плочник.

Град, в който кметът обещава всичко, което и предните са обещавали, за да не се мине, но после забравя до следващите избори, когато започва да обещава същите неща.

Град, в който те дебнат катаджии, скобари, паяци, дупки, безсмъртни пешеходци, безсмъртни шофьори, безсмъртни велосипедисти, безсмъртни моторджии, синя зона, зелена зона и зоната на пластмасовите столове на едрите агресивни лелки, дето чакат зареждане и по-добре се разкарай, че може да видиш мъжа им, а него никой не иска да го вижда.

Град, в който предимство има този с по-скъпата кола, по-големия бицепс, а двете взети заедно дават пет бонус живота плюс посещение на травматологията и хоспитализиране в Пирогов за теб.

Град, в който детските забавления са концентрирани в моловете, а тези в парковете приличат на средновековни мъчения, с тази разлика, че сега си плащаш за тях.

Град, в който има друг град, който е наречен Студентски, за да могат чалга кръчмите там да правят намаления и промоции за студенти, които са студенти, понеже на село са останали само балъците, дето и за студенти не стават.

Град, в който метрото е с дължината на Лондонското в края на 19 век, но му е основна гордост в началото на 21-ви.

Град, в който плочките по тротоарите се движат и под тях извира кална вода, която те залива като наказание, че си прост и беден, защото иначе щеше да се движиш с кола.

Град, на който символа е мрачна жена със златна маска и граблива птица на рамо. Град, в който най-елитните квартали нямат канализация. И по неосветените им улици минават стада от домашни животни, които се изхождат в дупките на това, което би трябвало да е път, но по-скоро прилича на снимка изпратена от американския марсоход.

Град, в който има жълти павета, на които са родени почти всички, които живеем в него. И вместо бюлетина да вземат да ни дадат по една жълта книжка, че поне да имаме оправдание за цялото това малоумие. И някакви успокоителни да ни дават. И кисело мляко, и яйце като вредни.

П.П. И не ми казвайте сега - Връщай се на село, селянино! Щото няма да се върна. Идете вие там. Аз оставам. Чао!