Хайка "вечерен час" спипа тийнейджъри с ганджа

Полицаи от СДВР обикалят от дни парковете и метрото

Масови проверки сред учениците за лични карти, нарушаване на вечерния час, а и за дрога, извършват служителите от Охранителна полиция към СДВР.

Всяка вечер униформен инспектор стои пред ескалатора, по който пътниците излизат от спирката на метрото "Джеймс Баучер" в кв. "Лозенец", и селектира от потока младежи, за да им провери личните карти.

"Бях с брада на една седмица и вероятно това се е видяло съмнително на служителя на реда. Показах си личната карта, обясних, че не съм имал проблеми с полицията, като преди това ми искаха адресна регистрация, но аз бях на гости на приятелката си и затова нямах", обяснява за "Монитор" 26-годишен младеж.

Освен в метрото масови проверки имаше през уикенда и в Борисовата градина. При една от тях в група тийнейджъри беше намерена марихуана.

"Какво ще ни правите сега", питаха някои от младежите, които очевидно се бяха притеснили от намерената лека дрога в тях.

"Ще дойдете с нас в районното, ще напишете обяснения и ще кажете откъде сте я купили", беше отговорът на униформените.

С последните промени в Закона за закрила на детето, които бяха приети от парламента, вечерният час за децата до 14 години е 20 ч., а младежите до 18 могат да се прибират не по-късно от 22.

"Не правим спецакция, просто искаме гражданите на София да се чувстват по-спокойни. Това са обичайни рутинни действия", коментираха от столичната полиция.