Ужасът на една майка

Животът

15-04-2013, 12:04

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Анета има четири деца, притисната от кредити оцелява на ръба

Истински ужас е преживяла една майка на четири деца през годините на своя живот. 45-годишната Анета Шаркова е била на двете крайности – и достатъчно добър живот, и жестока бедност след поставяне на ужасна диагноза, болести и раздели. Днес налице са 4 прекрасни деца, един верен съпруг и победа над най-коварния убиец – рака. Силно семейство, но все още сполетяно от нещастие. И все пак поне са заедно и се подкрепят.

Анета е родом от Велингрд и на 20 години се омъжва за първия си съпруг в Смолян, разказва mamita-bg.com. От този брак тя има две момчета – Иван, сега на 25 години и Красимир – на 21.  После, както много семейства, младите не се разбират и следва развод. Анета се запознава със Светослав, който е като лъч светлина в тунела. Но идилията трае само една година. Лекарите поставят най-тежката диагноза – рак на шийката на матката. Със Светослав никога няма да имат деца, казват докторите. После идва и тежката операция.

След която се случва истинско чудо – Хари, днес на осем години. За неговото раждане лекарите се кълнат, че това е чудо невиждано. След две години и половина се ражда и Алекс. Анета е победила рака и има чудесно семейство. Само, че щастието им отново не трае дълго. Явно съдбата е подготвила много изпитания за семейството. След прекаран вирус Хари загубва почти изцяло слуха си – повече от 80%, което налага днес и инвалидизация на детето. Но мама и тати не се предават – правят всичко възможно, за да осигурят уют и любов на децата си. През януари 2009 г. успяват да купят жилище, теглят кредит от 40 000 евро срещу ипотека за 30 г. В края на същата година обаче дърводелският им бизнес, който бащата поддържа толкова успешно дотогава, затъва.

Пролетта на 2010 година идва и фалитът, а банката запорира всички сметки. Дори майчинството на Анета, макар да нямат право, също попада под запор. И въпреки това, сметките не стигат, за да покрият кредита, заради което в края на миналата година, апартаментът е обявен за продан. По това време съпругът е на гурбет в Германия, а двете големи момчета работят като барман и сервитьор. За малките Анета купува храна от инвалидната пенсия на Хари. “Знаете ли какъв ужас е да имаш 2 лв. скрити в гардероба, да знаеш, че са последните, а децата ти да са гладни?!”, изповядва се Анета.

Не крие, че по Коледа са и на тъмно – EVN им дръпват шалтера след 500 лв. за ток. Намира се благороден смолянски бизнесмен, който им плаща сметката. По-страшното е обаче, че банката им иска 3 500 евро, за да се предоговори кредита. А Светльо от 4 месеца не е вземал заплата. И днес Анета издържа децата си със 140 лв. от Бюрото по труда и пенсията от 313 лв. на глухото си дете.