Езеро, описано в Библията, къта пирамида на 4000 г.

Свят

15-04-2013, 15:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Апостолите Петър и Андрей ловили риба в легендарното Галилейско море

На дъното на легендарното Галилейско море (езеро), в което според Евангелието риба са ловили още апостолите Петър и Андрей, е открита гигантска каменна пирамидална конструкция.

Може би тя е създадена от хората преди около 4000 години, се твърди в доклад на учените, публикуван в сп. "International Journal of Nautical Archaeology".

Откритите близо до мястото метални съоръжения се отнасят именно към този период.

Тайнствената пирамида е с форма на конус с диаметър 70 метра и височина 10 метра. Изградена е от базалтови блокове и камъни с маса 60 000 тона.

"Ако се съди по формата, тя едва ли е с природен произход", се казва в доклада.

Ако конструкцията действително е била построена през тази епоха, това означава, че тя е северната част от древния Бет Йерах - градът е бил едно от най-големите поселения в региона през третото хилядолетие.

За пръв път странното образувание е било наблюдавано през 2003 година от група водолази, които обаче не са открили признаци, че камъните са били обработени предварително.

По думите на израелски експерти на външен вид съоръжението прилича на пирамида. Те не изключват да е била изградена преди езерото да съществува, тоест на сушата.

Според други предположения, ако структурата е била построена под водата, тя е можела да служи за развъдник на риба, тъй като базалтът привлича морските животни, предаде "Аруц Шева".

В Галилейско море са открити и други развъдници на риба, но те са с много по-скромни размери - с диаметър 4 метра.