Справка за платен данък при технически преглед на МПС-то?

Мисия София

15-04-2013, 18:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

И лепенки за платен данък ще красят колите ни

В пунктовете за технически прегледи ще бъде проверявано дали собствениците на автомобили са платили задълженията си

От 1 юни Столична община предвижда да въведе нова информационна услуга за техническите прегледи на моторните превозни средства, обяви зам.-кметът на Столична община по направление "Финанси и стопанска дейност" Дончо Барбалов.

Онлайн системата ще обменя данни между общината и Министерство на транспорта, с които в пунктовете за технически прегледи ще бъде проверявано дали собствениците на автомобили са платили задълженията си.

От периода 1 май до 30 юни тези граждани, които регистрират моторни превозни средства, ако са извън срока за регистрация, 2 месеца ще плащат минималните санкции, които са по закон.

"За граждани е 20 лв., за фирмите – 100 лв. До 10 дни започваме тестовете", посочи Барбалов.

Той обясни, че когато човек отива да направи преглед в пунктовете за технически прегледи, автоматично ще се получава справка дали той дължи или не местен данък.

До 30 април е периодът от данъчната кампания, за който важи 5% отстъпка за данъците за недвижими имоти и моторни превозни средства.

Sofiautre.bg напомня, че специални холограмни стикери ще бъдат поставяни от юни на бележките за платен данък за автомобилите, както и върху данъчните оценки, за да се прекратят измамите с фалшиви удостоверения.

На всеки стикер ще пише "Столична община" и ще има уникален номер.

Лепенките ще се използват при продажбата на превозни средства при нотариус, без тях ще е невъзможно да се минава на технически преглед и да се продава автомобилът.