Чешката православна църква се самообезглави

Общество

15-04-2013, 15:45

Снимка:

Уикипедия

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Църквата, семейството и училището – трите стълба на държавността

Зад оставката на митрополит Христофор прозират любовници, извънбрачни деца и финансови интереси

Православната църква на Чешките земи и Словакия, смятана за най-малката и скромна сред православните църкви в света, може да се раздели с доброто си име.

Причината е в нейния върховен глава предстоятелят Христофор. Днес той подаде оставка след скандал с любовници и извънбрачни деца.

Медиите в Чехия, както и колегите на дядо Христофор от Синода, го обвиняват, че системно е пристъпвал монашеските обреди. Имал няколко любовници. А в продължение на 7 години и връзка със съпругата на енорийски свещеник.

От всички похождения на духовника на бял свят се появили 10 деца. Бившият предстоятел на православната църква в Чехия, обаче, признава само за две, и то законни.

Дъщерите му Екатерина и Сузана били родени още преди той да приеме монашески обет (през 1985 година). Христофор твърди, че е атакуван заради финансови интереси. В рамките на църковната реституция православната църква трябвало да получи над 1 милиард крони (към 39 млн. евро).

Въпреки че обявява, че не се чувства грешник и ще чисти името си по съдебен път, бившият митрополит Христофор се оттегля в манастира "Преображение Господне" в Тешов. Дадена му е титлата почетен архиепископ на Прага и митрополит на Чешките земи и Словакия.

Междувременно трима архиереи вече обявиха поведението му като "недопустимо и неканонично". Според тях изявлението на митрополита по телевизия "Нова", в което той назовава паричния спор като основа на конфликта, още повече дискредитира православната църква.

За нов глава на чешката и словашката православна църква е избран Симеон, архиепископ на Оломоуц и Бърно.