От днес имаме достъп до здравните си досиета

Новините

15-04-2013, 15:26

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Здравната каса издава уникален код за справка

От днес всички граждани ще имат бърз и цялостен достъп до информационната система на Националната здравноосигурителна каса чрез уникален код за достъп (УКД). Досега достъпът до информацията, свързана с извършените за тях медицински дейности, ставаше единствено чрез електронен подпис. Кодът е 10 символен буквено-цифров, който се издава чрез подаване на заявление в Районната здравноосигурителна каса във Варна.
Той се издава по ЕГН за български граждани, по личен номер на чужденец (ЛНЧ) или служебен номер от регистъра на НАП - за лицата без ЕГН (ЛНЧ). В случай на промяна на тези идентификатори се издава нов код.  Уникалният код за достъп е персонален, поради което заявленията за неговото издаване могат да се подават само лично - в РЗОК срещу представяне на документ за самоличност. Не се приемат заявления, подадени от пълномощник, както и по пощата. Документите се подават в стаи 104,109 и 110, всеки работен ден от 8,30 до 14 часа. 
Право на достъп до системата имат само задължително здравноосигурени лица по смисъла на Закона за здравното осигуряване, включително в случаите, когато техните здравноосигурителни права са прекъснати