Италианци дават рамо за Пловдив 2019

Мисия Пловдив

15-04-2013, 15:27

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Черпим ноу-хау, класирало румънския Сибиу през 2007

Експерт от неправителствената организация Проакта Италия ще помогне на Пловдив да спечели надпреварата за „Европейска столица на културата”. Консултантът Микеле Виола беше представен лично от зам.-кмета Стефан Стоянов.
От днес до сряда ще се провеждат безплатни консултации. Той ще насочва младежи и сдружения към реализирането на директни европроекти в областта на културата. За целта са организирани презентации в Туристическия информационен център до Централна поща. Виола е шеф на неправителствената организация, базирана в Рим, която е с 10-годишна история и богато ноу-хау за културни проекти.
Освен за отделни инициативи италианецът и неговите сподвижници ще консултират желаещите и за партньорски мрежи в областта на култура в Европа, каза още Стоянов. Община Пловдив има отношения с Проакта Италия от 1 г. Организацията има сериозен опит и е консултирала редица градове европейски културни столици. Ярък пример за работата им е тяхната стратегия, класирала румънския град Сибиу за културна столица през 2007 г.

Чрез италианските консултанти ще може да се установят връзки и с други бивши клутурни столици. Инициативата се финансира от Европейските програми и не струва нищо на данъкоплатците. Дори и Пловдив да не се класира пак ще затвърди връзките с Италия и ще работим по общи проекти изтъкна, Виола. Експертът подари на Стоянов шишенце лимночелло.