Като няма хляб - скачайте на въже

Животът

15-04-2013, 16:06

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Тренировките намаляват апетита, сочат изследвания

Упражнения с вертикални движения, като скачането на въже намаляват апетита и помагат да се избягва чувството за глад. Това съобщи "Дискавъри", позовавайки се на изследвания на група японски учени.

Известно е, че тренировките намаляват апетита, вероятно благодарение на регулиращи хормони, освобождавани в храносмилателните органи. Авторите на новото проучване са искали да проверят дали разтърсването на червата при упражнения, които преместват центъра на масата нагоре-надолу, не променят повече от други нивата на хормони като грелина, освобождаващ се при глад.

За да проверят идеята си, учените са работили с 15 мъже на средна възраст 24 години. Те ги карали в различни дни да скачат на въже 30 минути, да карат велоергометър и да почиват. Учените измервали нивата на хормоните на апетита по време и след тренировка и питали участниците гладни ли са и дали искат сладки, солени, кисели или мазни харни.

Резултатите показват, че доброволците чувствали по-малко глад в дните с тренировки. Освен това, според самите участници, след скачане на въже са усещали по-малко глад, отколкото след каране на велосипед. След тренировките намалявало особено желанието за мазна храна.

Нивата на хормоните не били различни след карането на колело и скачането на въже. Когато карали велосипед обаче, по-късно мъжете огладнявали. Вероятно разликата в чувството за глад се дължи на други механизми. Възможно е причина да е по-голямото покачване на температурата при скачане на въже, информира бТВ.