Осъден без присъда в зловещия "Гуантанамо"

Свят

15-04-2013, 17:39

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Иззад решетките на женския затвор в Кабул... гледат детски очи

Разказът на един затворник държан в зловещия затвор, символ на злоупотреби

Мъж, държан в "Гуантанамо" повече от десет години, без да бъде обвиняван, днес даде колоритно описание на обстановката във военния затвор и разказа за участието си в двумесечната гладна стачка.

Самир Наджи ал Хасан Мокбел пристигнал в Афганистан от Йемен през 2000 г., за да намери работа и препитание. Инвазията на американските части го принудила да избяга в Пакистан, където бил задържан и изпратен директно в "Гуантанамо".

Ужасяващият затвор е разположен в залива Гуантанамо в Югоизточна Куба. Той е създаден през 2002 г. и е предназначен за задържане на политически затворници от войната в Афганистан и Ирак, пише Ройтерс. В него са настанени стотици заподозрени в тероризъм и участници в атентата от 11 септември 2001 г. от повече от 40 държави.

"Два пъти дневно ме завързваха за стол в килията ми. Ръцете, краката и главата ми бяха неподвижни. Не знаех кога ще дойдат. Понякога идваха през нощта, дори след 23:00 часа, когато спях", обяснява мъжът в материал за "Ню Йорк таймс”. Той споделя, че свалил над 14 кг, откакто започнал да протестира на 10 февруари. Друг затворник  пък отслабнал до потресаващите 35 кг.

"Никога няма да забравя първия път, в който набутаха тръбата за насилствено хранене в носа ми. Не мога да опиша колко болезнено е да бъдеш насилван по този начин. Докато я навираха в носа ми, се чувствах сякаш ще повърна всеки момент", разкри 35-годишният Мокбел.

Затворникът казва, че в момента има толкова много стачкуващи и гладуващи, че изпитват недостиг на квалифициран медицински персонал, който да изпълнява насилствените хранения. Те правят това по часовник, за да смогват.

Подобно на повечето стачкуващи затворници, срещу него не са били повдигани никакви обвинения и не е бил изправян пред съда. Мокбел не е считан и за лице, застрашаващо сигурността на САЩ.

Голяма част от задържаните не могат да бъдат съдени поради липсата на доказателства, но не могат и да бъдат освободени, тъй като се предполага, че ще се завърнат отново на бойното поле.