Ето какви са таксите за изпити в пловдивските ВУЗ-ове

Мисия Пловдив

15-04-2013, 16:47

Снимка:

http://febalumni.blogspot.com

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Следването за актьор излиза най-скъпо, изпревари правото

Все още не е ясно дали таксите за обучение ще станат по-солени в големите пловдивски ВУЗ-ове. През месец май се очаква да излезе постановление на Министерски съвет.

От Пловдивския и Медицинския университети твърдят, че годишните вноски няма да се променят.
Медицината в града на тепетата се оказва най-скъпа не само от всички останали специалности и университети в града, но и в сравнение с таксата в Медицинския в София. Тук бъдещите лекари плащат 950 лева годишно, а в столицата 50 лева по-малко. Чужденците вадят за същата специалност по 7 хиляди евро, когато учат на български. На английски стават доктори срещу 8 хиляди евро на година.
„Обсъжда се поскъпване на таксите за кандидастване, но докато не излезе новото постановление не коментираме“, обясниха от Учебен отдел за Plovdivutre.bg. Сега в Медицинския явяването на първи изпит излиза 50 лева и по 25 за всеки следващ.
Пловдивският Аграрен университет е предложил таксите за обучение на висшето училище да не се променят. Най-солени са агрономическите специалности – 720 лева годишно редовно обучение и 640 лева задочно. За най-малко пари може да учите в Икономическия факултет . 410 лева е годишната вноска за редовно обучение и 350 лева за задочно. Кандидат-студентите определят Аграрната икономика, Агрономството (Полиевъдство), Растителната защита, Екологията и опазване на околната среда като най-желани специалности.
В Аграрния таксата за обработка на документи и участие в класирането е 25 лева, а явяването на изпит излиза 20 лева. Ако желаете да използвате оценките си от държавния зрелостен изпит (ДЗП), плащате само таксата за обработка на документи.
В Пловдивската Алма Матер „Паисий Хилендарски“ най-висока се оказа таксата за бъдещите театрални актьори. Специалността Актьорство за драматичен театър и Джаз и поп изпълнително изкуство е с годишна такса от 660 лева за редовно обучение. Най-малко плащат педагозите и икономистите – 420 лева годишно. Таксата за право и политически науки е 560 лева.
За първия предварителен кандидатстудентски изпит желаещите броят 30 лева. За всеки следващ - 20 лева. Нови специалности се откриват в Техническия университет в Смолян, който е част от структурата на ПУ – Телекомуникации с мениджмънт и Телематика бакалавърска степен. „Лингвистика с маркетинг” е най-новата филологическа специалност в Пловдивския университет.
От ПУ уверяват, че тя ще формира познания едновременно по два чужди езика и по маркетинг. По думите им с придобитата квалификация бъдещите абсолвенти ще могат успешно да прилагат уменията си като преводачи във фирми, банки, преводачески и консултантски бюра, PR агенции, издателства, електронни и печатни медии, библиотеки, музеи, архиви. Дебатите за човешките права и работата на европейските институции вероятно са вдъхновили името на новата магистърска програма „Социоанализа и междучовешки отношения“. Интересното е, че тя е предложена от бакалаврите по социология.
Еднаква сума за различните специалности е въведена в пловдивския филиал на Техническия университет. Студентите плащат 650 лева годишна такса. Борбата за места в специалностите компютърни системи и технологии и индустриален мениджмънт е най-голяма. Кандидат-студентите имат същите условия като тези в ПУ - 30 лева за първия приемен изпит и по 20 за всеки следващ.