Кой ще грабне "Висящата титла"?

Спорт

15-04-2013, 17:54

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Sportline.bg

Всичко от Автора

Всички я искат, никой не я заслужава...

Навлизаме в кулминацията на родното първенство. Развръзката наближава. Кандидатите за титлата са точно пет на брой - Лудогорец, Левски, ЦСКА, Литекс и Ботев. Първенството е по-завързано от всякога, интригата е налице. Футболът е на изключително ниско ниво, съдийството дълбае дъното. Никой от претендентите не заслужава трофея, защото нито един от замесени отбори, не би представил достойно България в Шампионската лига. Въпреки това, в края на сезона все някой трябва да прибере в музея си титлата за сезон 2012/2013 г.

Напоследък много нашумя инициативата "Висящо кафе". Последваха я "Висящ хляб", "Висящо кисело мляко" и т.н. Продукти, заплатени от хора, за които не е проблем да си ги позволяват ежедневно, предназначени за такива, които нямат тази възможност. В първенството пък си имаме "Висяща титла". Никой от замесените в борбата за нея не може да си я позволи, най-малкото, защото никой не я иска достатъчно. Въпросът е, кой я е предплатил?! И тук не говорим за пари под масата и мафиотски схеми. Става дума за организация, качество на отбора и програма до края на първенството.

Шампионът Лудогорец, като че ли вложи най-много. Запази всичките си основни футболисти, привлече няколко чуждестранни играчи, за които обаче е спорно, доколко вдигнаха класата на тима. Най-важното за разградчани е, че успяха да запазят спокойствие и да съхранят добрата атмосфера в клуба. Въпреки незадоволителните резултати. Запазиха и треньора, за разлика от конкурентите за титлата (изключение прави Литекс). Лудогорец обаче е едни гърди пред останалите, най-вече заради по-лесната си програма до края на първенството. Преследвачите на шампиона са изправени пред по-тежки мачове, в които несъмнено ще губят доста точки. Разградчани едва ли да газят всичко наред, но проблемните им срещи са една идея по-малко.

ЛУДОГОРЕЦ

Предстои гостуване на Миньор, което не би трябвало да представлява трудност за "орлите". Не заради онова пародийно 0:7 от миналия сезон, а защото перничани играят слабо и са се запътили стремглаво към "Б" група. Следват два поредни домакински мача с Ботев (Вр) и Черноморец. Едните се борят за оцеляване, другите си имат Херо...но само толкова. Гостуването на Етър, който получи 10 гола в мачовете с Литекс и ЦСКА, също би трябвало да е протоколно. Следва домакинство на Славия, което ако бъде спечелено, може до голяма степен да реши спора за "Висящата титла". Гостуването на "Герена" е най-тежкото изпитание пред Лудогорец, но шампионите доказаха, че знаят как да печелят решаващите мачове. Или поне да не ги губят. В последните два кръга играчите на Ивайло Петев приемат Ботев и гостуват на Монтана. Мачове, които може и да са без особено значение.

ЛЕВСКИ

"Сините" са сочени за основния конкурент на Лудогорец. Програмата им обаче не е никак лека. На Левски му предстои среща с два крайъгълни камъка - гостуване в Ловеч и дерби с ЦСКА. Гостуването на Литекс ще е много тежко, защото момчетата на Стоичков веднъж вече направиха "сините" за смях (реваншът за купата). Дербито с ЦСКА винаги е с троен знак, а в момента и двата отбора са еднакво слаби. При всички положения, ако Левски не спечели поне 4 точки от двата мача, титлата става мираж. Следва гостуване в Пловдив на Локо, който ако играе на максимални обороти, може да вгорчи живота на "сините". Домакинството на Миньор и гостуването във Враца изглеждат предрешени, но с тази игра на Левски няма нищо сигурно. На "Герена" ще се молят домакинството им на Лудогорец в 28-ия кръг да е от решаващо значение. В този мач Левски може да стане шампион, ако преди това не е изостанал прекалено. Последните 2 срещи с Етър и Славия звучат като сигурни 6 точки. Да не забравяме, че Левски играе и в турнира за Купата на България, което допълнително сгъстява и утежнява програмата на отбора.

ЦСКА

След отпадането за купата, "червените" се прицелиха в отписаната по-рано титла. Програмата на ЦСКА до края не е от най-трудните, но отборът трябва да бъде доста по-убедителен. Предстои столично дерби със Славия, което трябва да се спечели на всяка цена. "Белите" категорично надиграха и победиха давания за пример Литекс. Същият Литекс, който удари с 2:0 ЦСКА на "Армията". Предстои дерби с Левски, което ще е на живот и смърт за двата отбора. ЦСКА спечели през есента, но има ли сили да направи дубъл срещу "сините"? За "червените" няма глътка въздух и след дербито, тъй като на "Армията" гостува амбициозният Ботев на Мъри. Ако ЦСКА спечели поне 7 точки от тези три срещи, то ще има голям шанс за титлата. В противен случай е много вероятно да инкасира поредния нулев сезон. Следва гостуване на Монтана и домакинство на Черно море, в които 6-те точки са задължителни. Проблем може да е гостуването на Берое, срещу когото ЦСКА играе много трудно. А и заралии доказаха, че са изключително силен домакин. "Червените" няма да имат проблем с Пирин (ГД), но в последния кръг ги чака Кокала. Велев и Локо (Сф) вече 3 последователни мача нямат загуба от ЦСКА.

БОТЕВ

Пловдивчани изостават малко от първите три отбора, но все още не са за отписване. Минус за Ботев е, че има най-трудната програма до края на шампионата. Предстои тежко гостуване на Локо (Сф), който се бори със зъби и нокти за своето оцеляване и играе все по-добре. Следва още по-тежък мач с хита на пролетта Литекс. След срещата със Стоичков "канарчетата" гостуват на ЦСКА и приемат Локо в лютото пловдивско дерби. До края играят с борещите се за оставане в групата Миньор, Ботев (Вр) и Етър, но имат и гостуване на шампиона Лудогорец, което дори може да се окаже без значение за пловдивчани. Мъри Стоилов разполага с качествени футболисти, които обаче може и да не класират тима дори за Европа, с оглед тежката програма.

ЛИТЕКС

Ловчанлии безспорно играят най-качествения футбол след зимната пауза. Програмата на Литекс не е много тежка и ако не бе загубата в "Овча купел", сега отборът щеше да е фаворит. Младоците на Ицо Стоичков поизостнаха малко от лидерите, но бързо могат да наваксат, ако спечелят предстоящото домакинство срещу Левски и гостуването на Ботев. Следва лек мач у дома с Монтана и два със средна трудност - гостуване на Черно море и домакинство на коравия Берое. В последните 3 кръга Литекс среща Пирин (ГД), Локо (Сф) и Черноморец. Ако тези двубои решават дали титлата ще отиде в Ловеч, то Литекс има класата и силите да ги спечели.

 

Уточнение - Материалът е писан без да бъде взет под внимание срещата Лудогорец - Локомотив (Пд)!