Да останем здрави през пролетта

Животът

15-04-2013, 21:38

Снимка:

liladaley.blogspot.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Доверете се на природата, борете алергии и умора

Пролетта идва, а с нея и вирусите и гриповете, които дебнат зад всеки ъгъл и търсят жертвата си. Как да останем здрави и през пролетта – да си припомним някои лесни, но забравени съвети, които могат да са ни от полза.

Пазете се от алергии

Пролетта е сезонът, който отключва редица алергии, като най-разпространената от тях е поленовата.Дребните пухчета, които свободно се носят из въздуха, могат да се превърнат в истинско изпитание не само за имунната, но и за нервната ви система.

Най-активни са сутрин и при сухо и ветровито време, затова тогава е желателно да сведете до минимум излизанията, а ако ви се налага да сте на открито, носете шал или маска. Внимавайте да не пренесете поленовата алергия и у дома. Когато „поленовият вихър“ е най-силен, избягвайте да отваряте прозорци или да простирате навън.

Тези, които са предразположени към алергии, да внимават и за пчели. През пролетта пчелите са затрупани с работа и не обичат хората да им пречат. Наказанието за „натрапниците“ е ожилване, което в някои случаи може да е особено опасно за здравето, затова окажете бързо първа помощ.

Природата и хубавото време предразполагат към разходки в парка и походи из планините. Но именно сега трябва да сте най-внимателни за насекоми, които могат да навредят на здравето ви. Бъдете нащрек за кърлежи – малките „кръвопийци“ ще използват всяка възможност, за да похапнат обилно от вас.

Обитават тревисти и горски местности. „Най-гладни“ са сутрин, ориентират се по топлината и миризмата, които излъчва тялото ви. За да се предпазите от кърлежи, избирайте по-светли дрехи за вашата разходка – така най-бързо ще ги забележите. След като се приберете вкъщи изтръскайте или дори изперете дрехите, с които сте били в парка.

Ако все пак сте се сдобили с един такъв „вампир“, трябва да го отстраните възможно най-бързо с помощта на пинсети и гумени ръкавици. Постепенно издърпайте насекомото от кожата, без да го въртите, за да не остане част от него забита във вас. След това намажете мястото с йод или спирт.

Борете се с пролетната умора

За да останете здрави и през пролетта, трябва да преборите пролетната умора. Укрепете имунната си система, като излезете навън и се заредите с витамин D и свеж въздух. Защитете здравето си и с помощта на витамин С – ще го откриете в освежаващия плодов коктейл за закуска или в някои подправки като магданоз, босилек, риган, които може да си посадите през новия сезон.

Наспивайте се – така оставяте тялото да си почине и да се освободи от натрупаното напрежение, съветва zdrave.rozali.com. Възползвайте се от всяка възможност, за да се заредите с добро настроение и с усмивки. Облечете се цветно, излезте с приятели, отдайте се на любимото си хоби, радвайте се на пролетта.

За да останете здрави и през пролетта, е от значение какво хапвате. Изберете правилното пролетно меню като се храните сезонно. Избирайте плодове и зеленчуци, които излизат на пролет, тъй като са свежи и пълни с витамини. Наблегнете на листните зеленчуци, за да направите пролетната трапеза вкусна и здравословна.

Времето на постите е подходящо за пречистване на организма от натрупаните токсини. Не е нужно да се лишавате от любимите си храни със седмици. Достатъчни са няколко дена, през които да наблегнете на здравословното хранене, за да освободите тялото си от вредните вещества и да се почувствате като нов човек.

Разчитайте на природата

Пролетта е времето, когато лековитите сили на природата са най-, тъй като тогава може да си наберете всякакви полезни билки. С женшен ще тонизирате организма си, с ехинацея – укрепвате имунната система, ментата действа като антисептик, а жълтият кантарион помага при грип и вирусни заболявания.