Неделино със 130 000 евро дълг за хоспис "Надежда"

Животът

16-04-2013, 09:25

Снимка:

smolyanpress.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Болницата бе по проект, спечелен по програма САПАРД. Отчетени са обаче куп нередности

Националната агенция по приходите е поискала от съда издаване на изпълнителен лист срещу община Неделино за дълг от 130 000 евро. Крупната сума е наложена по акт за частно държавно вземане след констатиране на нередности по проект Създаване на хоспис "Надежда". Освен главницата от 59 хил. евро, общината ще трябва да плати наказателна лихва и обезщетение за забава, пише smolyanpress.net.

Миниболницата на отдалечената родопска община беше направена по проект на местната управа спечелен по програма САПАРД чрез МОСВ по време на предния кметски мандат. Хосписът се помещаваше в местното ученическо общежитие. С 143 хил. евро по проекта помещенията за 14 лежащо болни бяха изцяло реконструирани и оборудвани с най-модерна техника. Бяха назначени 16 души медицински персонал, които обаче бяха освободени едва след 7 месеца. Хосписът не проработи заради липса на пари за издръжка, а помещенията бяха преустроени за дневен център за хора с увреждания. Управата обаче ще плаща санкции заради отчетени по проекта разходи повече от действително платените, доставяне на медицинска апаратура, която не е използвана, издаване на фактури без начислено ДДС и др.

Изключително много ще ни натовари този нов иск за неправилно управление на проекта, това е непосилно за една малка община. Целият мандат съм с блокирани банкови сметки и няма от къде да възстановя тези суми. Общината има 1.7 млн. стари задължения със запори, като 1.300 млн. лв. са държавни вземания към МОСВ, МРРБ и социалното министерство, за неправилно управление на проекти от бившото ръководство, заяви кметът на Неделино Стоян Беширов.