Лекар от ТЕЛК си поиска 300 лева подкуп, спипаха го

Мисия Пловдив

16-04-2013, 13:11

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Корумпираният специалист е пенсионер

Пловдивски лекар от ТЕЛК е арестуван за подкуп от 300 лева, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Галина Андреева. 68-годишният лекар е задържан с полицейска мярка за 24 часа при получаване на парите от пациент. След излежаване на полицейската мярка, той е освободен, тъй като е с множество заболявания. Към момента срещу него все още не е повдигнато обвинение. Лекарят е пенсионер. Наблюдаващият прокурор трябва да прецизира, в качеството си на какъв е бил в комисията. В тези комисии има назначени и привлечени експерти, уточни Андреева. Ще се преценява, дали е бил длъжностно лице, или не. От това ще зависи обвинението, което ще бъде повдигнато срещу него, предава Фокус.

Д-р Марин Маринов е поискал парите от пациент, чието решение за ТЕЛК е било с изтекъл срок. Когато отишъл за ново освидетелстване, докторът казал на пациента, че вече е оздравял. Но ако му даде 300 лева, той ще преосмисли решението си и ще му даде степен на инвалидност. Пациентът съобщил в полицията за искания подкуп. Парите били белязани. След това си уговорил среща с лекаря на стълбите на РЗИ, където се помещава ТЕЛК. Там лекарят е задържан от полицаите.

По закон наказанието за подкуп за длъжностни лица е лишаване от свобода до 6 години и глоба до 5 000 лева. Другото възможно наказание е при получена имотна облага за извършена работа от недлъжностно лице. Наказанието в този случая е затвор до 2 години и глоба от 100 до 300 лева.