Атентатът в Бостън остави двама братя инвалиди

Животът

16-04-2013, 13:22

Снимка:

The Boston globe

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Те наскоро изгубили работата си, тяхнa приятелка също сред пострадалите

Понеделник сутринт в град Уейкфийлд. Лиз Нордън, майка на пет деца, точно се прибира с покупките си у дома, когато звъни мобилният й телефон. Мамо, ранен съм много лошо, казва 31-годишният й син. Той разкрива, че се намира в линейка, на път за болница, пише вестник Бостън Глоуб.
Това е вторият син на Лиз. Той и по-големият му брат отишли в Бостън, за да гледат техен приятел, участник в традиционния маратон. По телефона синът й разказва, че краката му са лошо обгорени. Брат му стоял до него, но след взривовете не знаел къде се намира.

В следващите 2 часа, изпълнени с френетични телефонни обаждания и паническо шофиране до Бостън, Лиз осъзнава ужасяващата истина, която завинаги ще промени живота на синовете й – и нейният. Всеки един от братята е загубил крак, от коляното надолу. Двамата се намират в различни бостънски болници.

Никога не съм си представяла, че такова нещо може да си случи, разказва майката, докато седи пред спешното отделение на болницата, където е по-малкия й син. Като поглежда към краката си, обути в различни чорапи, защото се е облякла набързо, сълзиту потичат по страните й. Лиз все още не видяла нито един от синовете си, защото лекарите не разрешават достъп на посетители.

Лошо ми е, казва тя. Струва ми се, че ще припадна.

И двамата й сина са завършили гимназията "Стоунхам". Те наскоро са загубили работните си места като майстори на покриви. Най-големият, на 33 години, живее в Стоунхам, докато по-малкия в Уейкфийлд. Нордън отказва да назове имената им, преди да е говорила с тях.

Докато се опитва да осъзнае, какво се е случило с двете й най-големи деца, тя е обкръжена от близки и роднини, сред които и Майк Джеферсън, приятелят, който двамата братя отишли да гледат на маратона. Мъжът, който е пожарникар от Съмървил и е завършил „Стоунхам” заедно с двамата й сина, все още не може да повярва какво се е случило. Той наближавал финалната линия, когато организаторите на маратона започнали изведнъж да спират бегачите. Бях на четвърт миля (бел. ред. около 400 м.) от финиша, разказва Джеферсън.

Мислите на всички са насочени и към приятелката на по-малкия син, която е сериозно обгорена и също е хоспитализирана.

Нордън се подготвя за момента, в който ще й бъде разрешено да види момчетата си. Според нея те сигурно са седели близо до 8-годишното момче, починало при експлозиите, предава бТВ.