Европа спря ново поскъпване на тока

Животът

16-04-2013, 14:22

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Европейският парламент бламира с 343 гласа намерението на ЕК да оттегли квоти от пазара и да ги да ги отложи към 2020 г.

В драматичен вот в Страсбург преди малко Европейският парламент отхвърли  законодателна промяна, която би довела до ново поскъпване на тока, както и на редица стоки и услуги.

Намаляването на търгуваните квоти за въглеродни емисии би повишило цените им, а заедно с това и себестойността на производството на ток и на енергоемки продукти. За това предупреди Ивайло Калфин, който гласува против предложението.

Европейският парламент бламира с 343 гласа намерението на Европейската комисия да оттегли квоти от пазара и да ги да ги отложи към 2020 г., за да повиши цените на въглеродните емисии и така да върне привлекателността на инвестициите в нисковъглеродни производства. В критичен вот предложението беше спряно с 343 на 300 гласа.

Цените на квотите се сринаха заради намаляването на промишленото производство в ЕС в резултат на продължаващата икономическа криза. От 30 евро на тон през 2008 г. цените на квотите паднаха до 2,8 евро и цялата система на търговия с СО2 емисии е под въпрос. През 2011 г. 955 млн. квоти в ЕС се оказаха излишни.

За да ограничи щетите и да стимулира инвестициите в зелена енергия, Европейската комисия поиска от Европейския парламент да задържи част от планираните квоти, за да вдигне цените им.

"Подобно действие би имало за резултат повишаването на цените на електричеството в България, което за мен е неприемливо и аз не мога да го подкрепя", заяви Ивайло Калфин.

Повишаването на себестойността на енергията ще е най-чувствителна при ТЕЦ и енергоемки  производства каквито има в стъкларството, производството на цимент и на хартия. Това ще се прехвърли върху потребителите, които ще трябва да плащат още по-високи цени, опасява се евродепутатът.

Анализът на въглеродния пазар в ЕС, направен от Европейската комисия показва, че тенденцията за намаляване на цените на квотите ще продължи и ако не се предприемат мерки за ограничаване на количеството им на пазара, излишъкът ще достигне 2 милиарда, което още повече ще намали цените и ще обезсмисли съществуването на системата за търговия с квоти. Системата беше замислена като пазарен механизъм, насърчаващ намаляването на емисиите от производствените сектори и стимулиращ инвестициите в нисковъглеродни технологии.