Искат структурни и законодателни промени от Старозагорският съд

Новините

16-04-2013, 14:35

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

На професионалният си празник юристите си пожелаха повече "политическа воля" за промени

В деня на отворените врати на институцията, посветен на празника на българската конституция и юристите, председателят на Районния съд Росен Чиликов обяви, че би трябвало да има по-ясно разграничение между трите звена - съд, прокуратура, следствие.
При промени в Конституцията, каквито настроения се появиха в последните месеци, пък би трябвало да се помисли над възможността да бъде разделен на две Висшия съдебен съвет - по един за съдиите и за прокурорите.
"За всичко това обаче трябва да има политическа воля. Без такава няма да стане", категоричен бе Росен Чиликов.
Структурни и законодателни промени, които да гарантират независимостта на съдебната власт, предлагат съдии от Районен съд-Стара Загора.
Съдия Милена Колева, която през миналата година бе кандидат за член на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите, допълни, че Народното събрание няма място за квота във ВСС.
"Смятаме, че хората, които назначават и наказват съдиите трябва да бъдат избрани от нас. И то не с квотен принцип. Политически квоти във Висшия съдебен съвет не бива да има", категорична бе съдия Колева.
"Или ако ги има те би трябвало да са малцинство. Например шестима да са членовете от съдийската квота и само трима от Народното събрание или респективно президента", допълни председателят на Районен съд Стара Загора Росен Чиликов.