Петя Раева развя знаме в защита на образованието

Мисия Пловдив

16-04-2013, 15:50

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Колежите тропнаха по масата: искаме равни права с големите университети

Защита на правата на академичната общност у нас през следващото 42-ро Народно събрание поискаха преподаватели от Европейския колеж по икономика и управление от Петя Раева, водач на листата на ДПС в Пловдив – град.

„В България държавният сектор доминира във висшето образование и в това не би имало нищо лошо, ако са развнопоставени двете форми - държавна и частна. Но това не е така“, твърди проф. Мариана Михайлова, директор на колежа.

Академиците поискаха да се запази Законът за автономност за производство на академичните кадри, който беше приет от парламента след дълги дебати.

Най-големият проблем според шефката на Европейския колеж е, че има дискриминационни текстове в Закона за висшето образование. Там се казва, че колежите имат право да обучават до степен професионален бакалавър 3 години. Студентите може да продължат магистърските си програми само в същото професионално направление. „Например, икономист може да продължи само с икономика. Защо? Къде го има това по света?“, попита проф. Михайлова. По думите й в Европа в страни като Австрия и Германия колежите имат всички права като 4-годишните висши училища и големите университети.

Пред следващото Народно събрание колежите у нас ще настояват да имат възможност сами да обучават магистри. Сега се налага да имат договори с големите държавни университети.  „Можем да обявяваме конкурси за доценти и професори, а не можем да обучаваме сами магистри. Смешно е!“, заключи Михайлова.

По думите й в Съвета на ректорите се чува вопъл, че в образованието няма пари. „Напротив, има, но те не се използват правилно и не се управляват добре“, отсече професорът.

Според нея има монопол в оценката на висшите учебни заведения в лицето на Националната агенция за оценяване и акредитация.

Петя Раева се ангажира да постави проблемите пред следващото Народно събрание и да бъде вносител на нужните законодателни промени.

„В лицето на г-н Местан в 41-во народно събрание се водеха епични битки по отношение на закона за образованието и геноцида, който се извърши към БАН и към други образователни научни организации“, отговори Петя Раева. „Произвеждаха се т.нар. Калинки, които нямаха нужното образование и ценз, но въпреки това бяха сложени на ключови позиции за управление“, допълни тя.

Раева разказа, че е завършила висшето си образование в Пловдив и в момента кара втората си магистратура в София. „Смятам, че българското образование е на достатъчно високо ниво, за да произвежда нужните управленски кадри, както в държавната администарция, така и в частния бизнес“, смята кандидат-депутатът.

По думите й начинът да догоним Европа в икономиката и технологиите е един- инвестиция в образование и научни изследвания. „Инвестициите в знание и иновациите чрез инвестиции в човешките ресурси е ключът към прогрес“, убедена е Раева.

„Колапсът в пазара на труда е породен както от икономическия ефект на кризата, така и от липсата на образователен ценз в администрацията. Изходът е в актуализацията на мрежата от специалности във висшето образование и в модернизирането на техническата база в училищата“, допълни тя.

В някои области у нас липсват висши училища. Раева даде за пример област Видин, където тя също е водач на листата на ДПС. Там 120 хиляди жители са принудени да обучават децата си в друга област. Раева заяви, че като народен представител ще работи във Видин да се открие ВУЗ.

Тя постави проблема за ниското качество на образованието на малцинствата. По думите й в Столипиново завършват неграмотни осмокласници. „След това те са принудени да работят като черноработници“, допълни Раева. „ДПС ще работи да промени тази тенденция и да помогне малцинствата да получат по-качествено образование, за да намерят по-доходна работа“, допълни водачът на листата в Пловдив.