Енергиен refresh на къщата. Сега е моментът!

75% безвъзмездна помощ ще получат семейства за саниране

Екатерина Захариева официално откри втората информационна кампания по проект "Енергийно обновяване на българските домове", съобщиха от МРРБ.

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството запозна присъстващите пред Народния театър "Иван Вазов" с предимствата на проекта.

Собствениците на жилища във всяка одобрена за финансиране сграда ще получат безвъзмездно 75% от стойността на дейностите, необходими за енергийното й обновяване.

Техническото обследване и това за енергийна ефективност, както и техническият паспорт се покриват изцяло от помощта по проекта.

Според Захариева това е допълнителен стимул повече домакинства да се включат в проекта.

Информационните дни започнаха от София и ще продължат в страната до 30 юни.

В 36 града ще бъдат разположени информационни кътове, където да бъде достъпна детайлната информация по проекта и консултация за кандидатстването.

Ще бъдат организирани и срещи с домоуправители по места, както и срещи с експерт. Те ще консултират желаещите да обновят енергийно своите домове.

Министър Захариева каза, че за 3 години с над 50 млн. лева ще се подобри не само сградният фонд на около 180 жилища, но ще се даде възможност на малкия бизнес да участва пряко в техния ремонт.

"Друг важен ефект е значителното намаляване на сметките за отопление, по-високата стойност на имотите, и не на последно място по-топли и красиви домове", каза тя.

Разработен е и механизъм за онези одобрени сгради, чието домакинство не може да си позволи съфинансирането. Те ще получат 100% финансиране на своя дял от бюджета за енергийно обновяване на сградата. Средствата за това са 100 000 лева и са от бюджета на МРРБ.

Предстои идната седмица да е ясен механизмът, по който тези семейства ще могат да се възползват от облекчението. Предложението е тази подкрепа да се предоставя едва когато всички останали възможности са изчерпани – осигуряване на необходимата сума от други източници, отказ от нисколихвен кредит от Фонда за жилищно обновяване, липса на допълнителни имоти, които могат да носят доходи.

Към 15 април 2013 г. са подадени 185 заявления за интерес и подкрепа по проекта от общо 30 града, 104 от тях са одобрени и 15 са отхвърлени, поради недопустимост на сградите. Подадени заявления няма в градовете Велинград, Ловеч, Силистра, Петрич, Търговище и Ямбол.

Най-много са подадените заявления в София – 48, следват Благоевград и Пловдив - 13, Бургас и Смолян – 12, Варна – 11, Хасково – 10.

Общо по райони заявленията са, както следва:

Североизточен район - 20 заявления;

Северозападен – 9,

Северен централен – 18,

Югозападен – 27,

Югоизточен – 21,

Южен централен – 42.

В София – одобрени са 35, отхвърлени са 3.

В четвъртък, министър Захариева ще даде началото на информационните дни по проекта в Русе.