Надникнете в покоите на дядо Николай (СНИМКИ)

Животът

17-04-2013, 06:44

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Не е тайна, че митрополитът живее в лукс и разкош

Дядо Николай обича всичко около него да е скъпо и марково. От петзвездните покои, обзаведени с Версаче, през часовника Ролекс до луксозните возила, паркирани пред вратата на духовника.

Извън погледа на медиите дядо Николай е модерен, свободен, разкрепостен. Пред светкавици, микрофони и важни гости обаче е доста консервативен. С изцепките си за смъртоносния концерт на Мадона, греха да живееш без брак до нечистивото сурогатно майчинство по-скоро си навлича гнева на миряните вместо тяхната лоялност.

Бърза разходка из покоите на митрополита са достатъчни, за да се усети стила му. Още с влизането се усеща силния аромат на тамян и благоухания. Само няколко дълбоки вдишвания са нужни да приближат човек до Бога. Възнесението до втория етаж става по застлано с червен килим стълбище. Запознати обаче разказват, че освен това Николай направил в сградата на Митрополията и асансьор "за два етажа", по случай рожден ден на покойния Патриарх Максим.

Градината е като малко късче от Версай. Върху яркозелен килим от безупречен райграс съжителстват кипариси, люляк, палми и екстравагантно подрязани храсти.

В автопарка на духовника всички скъпи коли са със запомнящия се номер 37 37. Доста хора твърдят, че двукратното повторение на цифрите символизира избирането на владиката на 37 години за глава на Пловдивската митрополия.

Из епархията дядо Николай най-често се вози с "Ауди А8". При официални визити използва мерцедес S класа. Има и луксозен джип "Шевролет Каптива".

В негласната авто битка с игумена на Бачковския манастир засега води вторият. Дядо Борис има три мерцедеса, най-често обаче е виждан с S класа. И той (също като митрополита) е ненадминат ценител на удоволствията.

Часовникът на Николай пък може да се бори в класация за най-популярен Ролекс. Преди време духовникът-ценител призна, че луксозният аксесоар му е подарък от "скъп приятел". Ролексът е от неръждаема стомана, с жълто злато и сапфирен кристал. Експерт го оценя на най-малко 11 600 лева.

Скъпият ток и голямото му сърце обаче накараха Николай да свали скъпата вещ от ръката си. На шумен търг в началото на март тази година Ролекса не намери нов собственик. Следващ търг за него ще има след Великден, защото сега не е богоугодно. Междувременно - тайнствени добри хора платиха сметката за електричество на митрополитския храм.

Тези дни вестник Преса писа, че митрополит Николай диктува модата във висшия клир. Той е млад и обича да използва светли и блестящи платове за църковни одежди.

Близки до обкръжението му разкриха, че лично избирал платовете и материалите. Той използва дори златни ръкавели за ризата си.

В града почти митологично се разказва и друга история. "Не приличам ли на японски император?", обърнал се един ден той към духовниците около него. Бил облечен с бели одежди с флорални мотиви досущ като някогашните императори в Токио.