Страданието няма име, а само 35 лв

Мисия София

17-04-2013, 07:15

Снимка:

bTV

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Maйка и дъщеря живеят в нечовешки условия

На ръба на оцеляването - майка и дъщеря в София оцеляват с 35 лева на месец.

Те преживяват само от детските на момичето, но не молят за подаяния, а за работа.

18-годишната Кристина Тодорова често попада в болница, не ходи на училище и не излиза с приятели, разказва тъжната история bTV.

"2007 година ме оперираха от апендисит по спешност и оттам започна и аз не знам как да го нарека, всяка година по два пъти може би на година се налага операция. И от самите операции много често боледувам от гнойна ангина. Затова трябва да се пият лекарства, които са за имунната система и да ям подходяща храна, а аз нямам тази възможност", разказва Кристина.

От почти 2 години майка Мариела Тодорова е без работа. Тя е била хигиенист, но след дълъг болничен, шефът й я принудил да напусне.

"Имаме познати, които ни помагат, но ние се чувстваме и неудобно. Това не е решение, защото трябва на първо място работа някъде да започна", коментира Мариела.

Семейството се храни предимно с хляб, боб, леща и ориз.

Реално Криси почти не яде. "Само хляб така си хапвам, но и боб понякога, но това ме съсипва просто, после може 3 дни да седя в леглото, защото много ме боли коремът от боба. Такива храни по принцип изобщо не трябва да ям", споделя тя.

Заради честото влизане в болница в момента Криси е в 9 клас, на индивидуална програма. През юни ще има изпити, но няма и учебници, за да се подготви.

Тя иска да учи психология, а може и медицина.

"Аз вече с толкова операции знам доста неща", казва момичето.

От февруари момичето има решение от ТЕЛК за 50% инвалидност. Трябва да получава 189 лева и двойни детски - 70 лв, но още не е взела и лев, защото се правела проверка на случая.