Светът се прощава с Желязната лейди

Очаква се церемонията да е пищна

Церемониалното погребение, организирано днес за Маргарет Тачър, обещава да е грандиозно.

Около 700 военни от трите рода войски ще съпровождат тържествената процесия с тленните останки на Тачър. Тя ще бъде изпратена с 19 топовни гърмежа, а на службата в катедралата "Сейнт Пол" ще присъстват около 2000 гости, включително президентът Росен Плевнелиев.

Пищното погребение е наречено операция "Тру блу" ("Непоколебима преданост") - игра на думи и със синия цвят, който е символ на Консервативната партия и към който неизменно се придържаше и първата и единствена жена премиер в историята на Великобритания.

Тачър ще бъде изпратена с военни почести. Ковчегът й, покрит с британския флаг, ще премине по улиците на Лондон върху оръдеен лафет от Първата световна война, теглен от шест черни коня. Началото на траурната процесия ще бъде възвестено от фанфарите на Кралските военноморски сили. По време на шествието ще звучат погребални маршове. На церемонията в катедралата ще присъства и кралицата - нещо, което се случва за първи път след погребението на Чърчил.

По здравословни причини на погребението няма да присъстват последният президент на СССР - 82-годишният Михаил Горбачов, 87-годишният бивш германски канцлер Хелмут Кол и бившата първа дама на САЩ, 91-годишната вдовица на Роналд Рейгън - Нанси.

Аржентина, което претърпя поражение от Великобритания във войната за Фолклендските (Малвинските) острови през 1982 г., няма да бъде представена на високо равнище. Британските власти поканиха посланичката на Аржентина в Лондон, но не и президента Кристина Кирхнер.

Последните церемониални погребения във Великобритания бяха на принцеса Даяна през 1997 г. и на кралицата майка през 2002 г. Държавни погребения са били организирани за няколко велики
представители на науката, военното дело или политиката като откривателя на закона за гравитацията Исак Нютон (погребан през 1727 г.), херцогът на Уелингтън, спечелил битката при Ватерло (1852 г.), или Уилям Гладстон (1898 г.), който е бил премиер четири пъти.