(СРС) - слухтенето на разговорите е слух

Апаратурата ни не може да подслушва, а отвертката е метафора, категоричен бе главсекът на МВР

Главният секретар на МВР Калин Георгиев обави, че е останал изумен от коментарите на партиите и в пресата от резултатите по проверката на прокуратурата за подслушването.

"Защото резултати от проверката на прокуратурата, че МВР подслушва незаконно – няма", категоричен бе той пред БНТ.

"Колегите ми (прокуратурата образува четири досъдебни производства – срещу бившите началници на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и срещу началника на отдел в дирекцията Радко Димитров за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание – бел. ред.), които са с повдигнати обвинения, по никакъв начин не са саботирали проверката", настоя Георгиев.

Главсекът на вътрешното ведомство посочи, че в МВР работят хора на закона, които уважават закона и го изпълняват.

"Ако някой от колегите ми би искал да направи някакъв проблем, би го направил много по-изтънчено. Техниката, с която ние разполагаме не може да подслушва секретно", категоричен бе той.

За визираната отвертка, с която началникът на четвърти отдел в СДОТО Радко Димитров е отварял мобилната техника на автомобила за подслушване, главният секретар заяви: "Отвертката не е единственият инструмент, с който разполагат моите колеги. Визираният колега е дипломиран инженер и отвертката е по-скоро метафора. Не става въпрос на умишлено увреждане на техника или унищожаване на записи, става въпрос за аварирала техника и трябваше бързо да се действа", обясни Георгиев.

Той отново повтори, че апаратурата не може да извършва секретно запис на глас, не може да подслушва.

Попитан за пропуските в пътните документи на автомобила, установени от прокуратурата, Калин Георгиев каза, че вероятно действително става дума за пропуск в пътните дневници на техниката.

"Бих могъл да допусна, че става дума за случаен пропуск", допълни той и каза, че все пак СДОТО е една от най-динамичните структури.

"За всеки един случай може да се намери логично обяснение", посочи главният секретар на МВР.

Калин Георгиев обяви още, че е скептично настроен за идеята да се сформира специализирана агенция, която да контролира СРС-тата.