Глътка въздух за бизнеса – тротоарното право пада с 15%

Мисия София

17-04-2013, 15:14

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Смъкват цената на бича за бизнеса – тротоарното право

Столична община засилва контрола по събирането на таксата

Столична община предвижда намаляване на таксата за тротоарно право с 15%. Новите по-ниски цени са договорени на среща между представители на Асоциацията на ресторантьорите в София, зам.-кметовете Дончо Барбалов и Ирина Савина, председателят на стопанска комисия към СОС Николай Стойнев и районни кметове.

В момента таксата за тротоарно право на месец за първа зона е 27 лв. на кв. метър. За втора, трета и четвърта зона тя е съответно по 22.40 лв., 21 лева и 19.20 лв. месечно.

"Целта на предложението е да се помогне на малкия бизнес, който изпитва трудности в момента", сподели зам.-кметът на столицата Ирина Савина.

Тя припомни, че през последните две години размерът на таксата е намаляван на два пъти с по 20%.

Колегата на Савина Дончо Барбалов допълни, че сегашното намаляване на таксата отчита падането на цените на наемите в София. По думите му общината ще разчита на завишен контрол и добра събираемост от таксите за тротоарно право, а не на техния висок размер.

Барбалов отчете още, че през миналата година от тротоарно право са събрани 3 280 000 лв.

Предложението за новия размер на таксите ще бъде внесено за разглеждане в общинския съвет. 15-процентното намаление ще влезе в сила едва след като Столичният общински съвет го одобри.