Обличат пикаещото момче в Брюксел с българска носия

Мисия Пловдив

17-04-2013, 14:20

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пред прочутия фонтан "Манекен Пис" ученици от Широка лъка ще открият Празника на голямото хоро

Група от Националното училище за фолклорни изкуства в Широка Лъка открива Пролетния фестивал в Брюксел, съобщават от Държавния културен институт към МВнР.

На 20 април от 13.30 ч. пред прочутия фонтан "Манекен Пис" те ще открият Празника на голямото хоро. За случая фигурата на малкото момче от фонтана ще бъде облечена в традиционен български костюм.

В програмата са изпълнения на площада, в престижния културен център "Бозар" и на фестивални сцени. В богатата програма участват 200 артисти от Югоизточна Европа и други страни - с традиционен фолклор и етноджаз, както и популярни състави, пише novini.bg.

Групата от 24 възпитаници на училището в Широка Лъка ще има на 19 април изпълнение в Европейската комисия, където домакин ще бъде еврокомисар Кристалина Георгиева.

Сред акцентите в програмата са филм, посветен на Марсел Селие и 50-ата годишнината, откакто той открива певиците от хора "Мистерията на българските гласове", концерт на Горан Брегович и други. Организатор на празниците за седми път е компанията "Балкан Трафик".

За втори път в рамките на шест месеца представителна група от Националното училище за фолклорни изкуства в Широка Лъка гостува в Брюксел. През ноември миналата година младите изпълнители съпровождаха кмета на белгийската столица при запалването на празничните светлини на новогодишните празненства на Големия площад, се припомня в съобщението.