Големи вериги идват на изложение в Пловдив

Мисия Пловдив

17-04-2013, 17:01

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Продукция на наши фирми ще има достъп до супермаркетите в Европа

Скоро в Пловдив ще има изложение, на което са поканени да участват големите търговски вериги в България.

Те ще подпишат договори с български производители за преференциален достъп на стоките им в техните магазини. Това заяви министърът на икономиката Асен Василев. Идеята е малки и средни фирми, които произвеждат храна и други стоки за бита, които се търгуват в големите търговски вериги, да има по-лесен достъп за тяхната продукция.

В момента заради високи такси за участие и натиск за сваляне на цените от страна на търговците, много български производители не могат да продават продукцията си в големите хипермаркети, пише Стандарт. Договорите, които се очаква да бъдат подписани на изложението в Пловдив, ще бъдат временни, дори може и за един ден, и ако се установи, че към тези стоки клиентите проявяват интерес и се купуват, може да се премине към подписване на дългосрочни контракти за тези стоки, обясни икономическият министър.

Ще поискаме от големите търговски вериги когато доставят чужди марки в България, техните камиони да не си тръгват празни, обясни и служебният премиер Марин Райков. Искаме търговските вериги да поемат ангажимент продукцията на нашите фирми да намира достъп и в супермаркетите им из Европа, обясни Асен Василев.