Премиерът за поскъпването на тока: Това е повод за война

Най-доброто от печата

18-04-2013, 07:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

НЕК предлага зелената добавка да скочи със 177%.

Гигантски увеличения на цените на тока. Така нарече премиерът Марин Райков предложенията на енергодружествата за поскъпването на еленергията от 1 юли.

Това стана, след като в. "24 часа" публикува в сряда в таблици цените, които централите, НЕК, ЕСО и електроразпределителните дружества са поискали. От тях става ясно, че НЕК предлага зелената добавка да скочи със 177%.

Първо ми направи впечатление, че желанията в тази посока са, за съжаление, от някои държавни структури. И второ - посочени са проценти, които, откровено казано, за мен като български гражданин са "казус бели". (В превод от латински casus belli означава повод за война. Употребява се, когато се говори за дела, които могат да предизвикат неприятелски действия между два народа - б. р.)

След тази реакция Райков даде думата на министъра на икономиката Асен Василев.
Той пък е бесен на подопечните му енергийни дружества, се разбра от реакцията му. Когато започнахме работа в министерството, дадох кредит на доверие на всички колеги. Този кредит се изчерпа доста бързо, каза Василев.

На въпрос на "24 часа" към Василев да дешифрира какво означава "изчерпан кредит на доверие", той отговори - очаквайте включване в най-скоро време, което вероятно означава персонални промени.

Това, което НЕК и ЕСО са подали като заявки до ДКЕВР, трябва да бъде ревизирано и то ще бъде ревизирано, тъй като не са отчетени допълнителните резерви. Още днес (вчера - б. р.) ще направим преглед на всичките числа за цените на тока и те да станат реалистични, заяви той.

Експерти на ЕК и на Световната банка вече са започнали анализ на всички играчи в енергетиката. Резултати се очакват в средата на май.