Компромат срещу шефа на ГДБОП

Най-доброто от печата

18-04-2013, 07:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Флоров бил обект на разследване през 1999 г. за покровителство на наркотърговци.

Скандални документи срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоровизтекоха днес в интернет. Анонимен подател разпратил материали до няколко електронни медии заедно с твърдението, че антимафиот №1 бил разработван преди години за нерегламентирани контакти с криминални типове.

Според сайта "Афера" Флоров бил обект на разследване през 1999 г. за покровителство на наркотърговци. Имало и втора разработка "Високия" от 2002 г. Тогава Флоров бе редови антимафиот.

"Естествено в това писмо няма да посоча името си, тъй като с приложенията към него ще извърша престъпление съгласно законите на Република България, понеже предоставям документи с гриф "Строго секретно". Дългогодишен служител съм на службите, охраняващи националната сигурност на България и борещи се с организираната престъпност. Изпращам ви това писмо поради реалната тревога и убеденост, че предстоящите на 12 май т.г. парламентарни избори ще бъдат брутално фалшифицирани", пише подателят до "Афера".

Към писмото, изпратено от мейл florov@mail.bg, били приложени десетки файлове със секретна информация, включително събрана със СРС.

Според анонимния бивш служител по сигурността "Цветан Цветанов контролира бившата си подчинена Петя Първанова чрез директора на ГДБОП Станимир Флоров".

На сайта "Афера" е публикувано и факсимиле от документ с гриф "Строго секретно" от октомври 1999 г. на тогавашната НСС. От него става ясно, че по дело "Мавър" срещу шефа на РПУ-Видин Васил Василев постъпили данни, че той бил приятел с Флоров от НСБОП.

"Според непроверена оперативна информация Флоров е работил по делото "Опицвет" заедно с обекта, като срещу 20 000 д. м. се бил ангажирал да предупреждава обектите при възникване на заплаха срещу тях", пише в разработката, публикувана с факсимиле в "Афера". Според нея Флоров, Василев и трети човек - Пламен Йоцов, поддържали контакти с араби от наркотрафика. Един от тях използвали за информатор.

"Станимир Флоров и Пламен Йоцов покровителстват лица, участващи в наркотрафик и канали за контрабанда за прехвърляне на стоки през граница, за което използват услугите на Васил Василев. Флоров обяснявал пред колегите си, че паричните му средствата идват от магазина на жена му", пише в разработката.

Предлага се да бъде открита оперативна проверка "Араби", която да се води от ст. лейтенант Бисер Борисов. Съгласие за това е дадено от полк. А. Човалинов. Прави впечатление, че документът е изготвен на компютър, но имената са нанасяни с химикал.

"Труд" научи, че и двете проверки са били прекратени по липса на доказателства.
"Няма какво да коментирам. Питайте тези, които са го публикували. Тези неща са секретни. Аз не знам. Обикновено, когато ти правят разработка, не те информират", коментира Станимир Флоров пред "Труд".

Бившите му шефове Кирил Радев и Румен Миланов обявиха, че не знаят нищо за водени разработки срещу него.

БСП призова Флоров незабавно да подаде оставка.

От Софийската градска прокуратура обявиха, че са получили на електронна поща сканирани копия от материалите с гриф "Строго секретно" и започват проверка за евентуално престъпление по чл. 357 от НК - за разгласяване на класифицирана информация.