Представиха първото ГМО прасе

Най-доброто от печата

18-04-2013, 07:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Животинчето никога няма да умре от свинска чума

Първото прасенце, родено след модифициране на ДНК-то, беше представено от учени от института Розлин, който е част от Единбургския университет.

Именно в него бе зачената и родена овцата Доли, която ще остане в историята като първия бозайник, който е успешно клониран от възрастни клетки. Сензационното разкритие за животното бе съобщено от британските медии, които разпространиха и снимки на Прасе-26, както се казва новороденото.

То се е появило на бял свят преди четири месеца. Учените обаче пазили съществуването му в тайна, тъй като не били сигурни дали опитът им ще бъде успешен. Животното било създадено като „генетична корекция”, което според изследванията е от най-простите и ефективни методи за клониране.

Заради подобренията си новото прасенце ще е доста привилегировано, тъй като никога няма да се разболее от зарази, които ще покосят неговите събратя. Така например Прасе-26 няма да си отиде от свинската чума, която е способна да го убие само за едно денонощие. Учените си поиграли на Господ и поровили здраво в ДНК-то му. Те вплели специален ген, получен от генома на африканска свиня.

Според професор Брус Уайтлоу от института новият метод позволява отстраняването от генетичния код на различни звена и замяната им с нови. Той добави, че откритието ще помогне на колегите му да работят направо с оплодена яйцеклетка и ще предостави възможност на експертите да се откажат от клонирането.

Въпреки това Уайтлоу допълни, че това не е никак лесна работа, тъй като прасенцето имало сложно ДНК с 3 милиарда звена. Целта била да се смени само едно от тях. В противен случай животното щяло да се превърне в мутант. Ученият посочил, че новата технология ще позволи генното модифициране на животни при ефективност 10-15 процента. При генното инженерство успехът клонял към само един процент.

Откритието въодушевило много производителите на месо. Те дори вече си представяли как науката ще създаде нови животни, които не боледуват. Така щели да увеличат печалбите си от месо и мляко. Повод за това им дава и разрешението, което това лято ще даде право на магазини да продават първите генномодифицирани меса и рибни продукти.